nieuws

‘Ophouden met eenzijdig (negatieve) aandacht voor suiker’

Voedingscommunicatie

‘Ophouden met eenzijdig (negatieve) aandacht voor suiker’

‘Suiker is niet verslavend, met een afkickkliniek voor suiker wordt dit onderwerp volledig uit zijn verband gerukt.’ Dat stelde emeritus voedingshoogleraar Fred Brouns van Maastricht Universiteit tijdens het Grote Suikerdebat van Platform Suikers en Voeding op 6 februari in Den Haag. Met zijn uitspraak reageerde hij op een publiekscampagne van het Diabetesfonds waarin suiker als verslavend wordt voorgesteld.

Tijdens dit debat gingen wetenschappers, ondernemers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en politici met elkaar in discussie over de rol van suiker in de voeding.  Frans Kok, emeritus hoogleraar Humane Voeding van Wageningen Universiteit, toonde aan de hand van de Voedselconsumptiepeilingen aan dat de hoeveelheid energie die Nederlanders uit suiker in hun voeding halen, de afgelopen decennia eerder gedaald is dan gestegen. Deze gegevens spreken de publieke opinie tegen, waarin doorklinkt dat de hoeveelheid (toegevoegde) suiker in de voeding in de loop der jaren groter is geworden en daarmee bijdraagt aan de toename van obesitas en diabetes.

Suikertaks
Ondanks de heersende publieke opinie ziet het merendeel van de aanwezigen weinig in een suikertax. Ook het opnemen van het voorstel tot een reductie van dertig procent van de toegevoegde suikers in levensmiddelen in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, wordt door velen als onrealistisch en misschien zelfs ongewenst beschouwd: een plakje cake moet immers wel lekker blijven smaken.
Paul Mesters, levensmiddelentechnoloog bij Suiker Unie, benoemt de positieve rol die (een beetje) suiker, net als zout, speelt in levensmiddelen: het is een drager van smaak en structuur en verhoogt de houdbaarheid. Wel pleit hij ervoor dat verborgen suikers duidelijk zichtbaar gemaakt moeten worden op etiketten.

Verleider 
Hanneke Dessing, directeur van het diabetesfonds, op het debat geroemd vanwege haar aanwezigheid, poneerde dat suiker een grote verleider is. Haar organisatie kreeg al eerder veel kritiek vanwege de oprichting van een ‘afkickkliniek voor suikerverslaafden’ als onderdeel van een campagne. Dessing wees op het groeiend aantal diabetici, veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Dat de discussie daarover moet gaan, werd door vrijwel alle aanwezigen bevestigd.

Debater
Volgens de gekozen ‘debater van de dag’ Fred Brouns, moet de focus inderdaad komen te liggen op de totale voeding en de keuze in het gedrag rond een gezonde voeding. ‘We kunnen suiker bespreken, maar het moet vooral over leefstijl gaan.’

Reageer op dit artikel