nieuws

Vitamine D supplement van het jaar

Voedingscommunicatie

Vitamine D supplement van het jaar

Met ruim 20% van de stemmen is vitamine D door het publiek van de Nationale Gezondheidsbeurs en andere consumenten als meest favoriete voedingssupplement gekozen.

Het publiek van de Nationale Gezondheidsbeurs mocht namens de Nederlandse bevolking ‘supplement van het jaar’ kiezen. NPN, de brancheorganisatie voor gezondheidsproducten is de initiator achter deze verkiezing. In de weken voorafgaand aan deze verkiezing kwamen er enkele duizenden stemmen  binnen.

Spannende strijd

Zondag 5 februari om 13.30 uur maakte voormalig top atleet Gregory Sedoc de winnaar bekend. Het was een spannende strijd, want vitamine D eindigde vlak voor magnesium (17%  van de stemmen). Deelnemers konden online en op de beurs een stem uitbrengen op hun favoriete vitamine, mineraal of kruid/specerij. Multivitamines, visolie en probiotica werden ook veelvuldig gekozen. Kurkuma werd als kruid/specerij het meest aangevinkt. Derde werd de multivitamine (12%), vierde werd visolie (11%) en probiotica eindigde als vijfde met 7%.

 

Motivatie keuzes

Stemmers konden aangeven wat de reden is voor het gebruik van voedingssupplementen. Een derde geeft als reden ‘werken aan de algemene gezondheid’ aan, terwijl 20% een ‘betere weerstand’ nastreeft. 11% neemt een supplement met ‘een specifiek doel, zoals sterke botten, betere stoelgang of een beter geheugen’.

 

Terechte winnaar

Sedoc benadrukte tijdens de bekendmaking dat vooral voor donkere mensen vitamine D belangrijk is. De Gezondheidsraad stelt dat het lichaam zelf vitamine D aanmaakt door de invloed van het zonlicht, maar niet iedereen is in staat om voldoende vitamine D aan te maken. De Gezondheidsraad adviseert daarom bepaalde groepen om het hele jaar vitamine D te suppleren. Dit geldt voor kinderen van 0-4 jaar, 50+ vrouwen en 70+ mannen, personen met een getinte huidskleur, zwangere vrouwen en mensen die onvoldoende aan zonlicht worden blootgesteld. Een voedingssupplement van 10 microgram per dag is voldoende, maar voor vrouwen en mannen vanaf 70 jaar geldt als dagelijkse dosis 20 microgram.

 

Laag in vitamine D

Ondanks het advies van de Gezondheidsraad voor bepaalde groepen kan vitamine D meer aandacht gebruiken. Dat blijkt uit het in oktober vorig jaar gepubliceerde achtergrondrapport ‘De eerste twee jaar van de voedselconsumptiepeiling 2012-2016’ van het RIVM. Vooral 50+ vrouwen en 70+ mannen volgen het advies nog beperkt op. Slechts 48% van de 50+ vrouwen neemt in de winter een vitamine-D-supplement en 38% in de zomer. Bij de 70+ mannen liggen deze getallen nog lager. 20% van de 70+ mannen gebruikt in de winter een vitamine-D-supplement en 15% in de zomer. Van de kinderen van 1-3 jaar gebruikt 70% in de winter en 65% in de zomer een vitamine-D-supplement.

 

Gezondheidswinst behalen

Met vitamine D is veel gezondheidswinst te behalen. Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden, maar is ook belangrijk om de weerstand en de spierkracht op peil te houden. Ook voor mensen die een winterdipje hebben of wat neerslachtig zijn, kan extra vitamine D ondersteuning bieden.

 

Informatie over supplementen

Supplementinfo.nl, het platform van de organisator achter de verkiezing, is een onafhankelijk kenniscentrum voor voedingssupplementen. Ze informeert over het nut en de veiligheid van voedingssupplementen. Bezoekers vinden er informatie over de werking van supplementen en welke supplementen wanneer nuttig zijn.

Fotografie: supplementinfo.nl

Reageer op dit artikel