nieuws

Diëtisten winnen prijs met game niervriendelijk eten

Voedingscommunicatie

Diëtisten winnen prijs met game niervriendelijk eten

De Nederlandse prijs voor nefrologische zorgvernieuwing door niet-artsen is toegekend aan diëtisten Sophie Luderer en Louise Witteman. Zij ontwikkelden een zogenoemde ‘serious game’ om beter te leren omgaan met een niervriendelijk dieet.

Met hun spel winnen de diëtisten de Maria ter Welleprijs 2017, een initiatief van de Nierstichting en de Willem Kolffstichting. De twee benadrukken met hun deelname het belang van verbeteringen in de nierpatiëntenzorg door verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten.

 

‘Beter weten, beter eten’

Iemand met een nierziekte moet veel nieuwe kennis over voeding opdoen. Om hierop in te spelen ontwikkelde Sophie Luderer, diëtist in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen samen met Louise Witteman, diëtist van RobinHealthGames, een ‘serious game’ om dit probleem aan te pakken.

Een serious game heeft een ander primair doel dan puur vermaak. Het spel met de naam ‘Beter weten, beter eten’ leert de patiënt over dieetonderdelen.

 

Boek en zoutvaatjesdisplay

De nieuwe kennis over eiwitten, vitamines en mineralen die de nierpatiënt moet opdoen, is vaak erg abstract.

‘Bestaand materiaal dat de patiënt ondersteunt in dieetkeuzes zijn het boek ‘Eten met plezier’ van Anke Spijker en Trijntje Kok, de digitale poli en een display met zoutvaatjes bij producten om zoutgehalten te illustreren’, aldus Luderer.

‘Met een game komt deze informatie tot leven. Ook beklijft de informatie beter en krijgt de informatie meer context.’

 

Stijging kennis

Bij mondelinge en schriftelijke informatieoverdracht onthouden patiënten gemiddeld ongeveer 10 procent van de informatie, terwijl bewezen is dat kennis stijgt naar 75 procent als patiënten in de praktijk oefenen.

De diverse dieetbeperkingen zijn lastig te combineren tot een volwaardige voeding, waar je met smaak van eet, merkt Luderer in de dagelijkse praktijk.

‘Oefenen met een spel is bovendien veilig, je kunt fouten maken zonder dat dit negatieve gevolgen voor je gezondheid heeft. Daarnaast is de game visueel en dus geschikt voor laaggeletterden’, voegt Luderer toe.

 

Welk product bevat het meeste natrium?

Per voedingsstof zet de speler bijvoorbeeld de producten op volgorde of beantwoordt een kennisvraag.

Tijdens het spelen is het eenvoudig aanvullende informatie of tips op te vragen of zelf kennis en informatie met anderen te delen via Whatsapp en een chatfunctie.

Denk bijvoorbeeld aan kalium, dat staat vaak niet op het etiket. Iemand die een kaliumbeperking krijgt voorgeschreven kan daar al spelend feeling voor krijgen.

 

Bloedwaarden verbetering

De game voor nierpatiënten is nog niet wetenschappelijk getest op kennistoename. Toch merkt Sophie Luderer in de praktijk wel dat bloedwaarden van patiënten die ermee oefenen, lijken te verbeteren.

 

Inzetbaarheid game

Als alles volgens plan verloopt is de game binnenkort beschikbaar in de Appstore, en volgt daarna de Androidversie.

Luderer: ‘Wij geloven dat dit iets is waar iedereen iets aan kan hebben. Niet alleen nierpatiënten, maar bijvoorbeeld ook anderen die alleen minder zout willen eten. En als de Nederlandse versie voor iedereen beschikbaar is? Dan gaan we de rest van de wereld kennis laten maken met onze game.’

Een video over de game is hier te vinden.

Reageer op dit artikel