nieuws

Studenten vechten voor beschermde titel ‘voedingsdeskundige’

Voedingscommunicatie

Studenten vechten voor beschermde titel ‘voedingsdeskundige’

‘Voedingsdeskundige’ moet een beschermde titel worden, zo vinden masterstudenten Nutrition and Health aan de Wageningen universiteit. Ook de beroepsvereniging voor diëtisten NVD begrijpt het initiatief wel. ‘Nu brengen allerlei zelfverklaarde deskundigen de consumenten in verwarring’.

Voeding wordt steeds meer onderwerp van gesprek. ‘Al die meningen van al die deskundigen leiden tot veel discussie op het gebied van voeding. Op een gegeven moment gaan mensen dan twijfelen aan de geloofwaardigheid van al deze voedingsdeskundigen, ongeacht welke opleiding ze hebben’, aldus de Wageningse studenten Brenda Narinx (bachelor Nutrition and Health), Nathalie Wilmsen en Jelle de Jong (master Nutrition and Health).  De studenten zijn daarom een petitie gestart.

 

Voedingsopleidingen

Door van voedingsdeskundige een beschermde titel te maken is het voor de consument duidelijk welke achtergrond diegene heeft en waarvoor hij of zij ingeschakeld kan worden.

Dit is van belang aangezien de vele verschillende  voedingsopleidingen en -cursussen die bestaan niet altijd vergelijkbaar zijn wat betreft inhoud en opleidingsniveau.

Een vlugge blik op beschikbare thuisstudies levert de volgende cursustitels op: (natuur)voedingsadviseur, voedingstherapie, (allround) voedingsdeskundige en voedingsleer.

 

NVD: ‘Charmant initiatief’

Het feit dat de opkomst van zogenaamde voedingsdeskundigen voor verwarring zorgt, bevestigt ook beleidsadviseur van de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten (NVD) Wineke Remijnse vanuit het oogpunt van de diëtist.

 

Diëtist en voedingswetenschapper

‘De petitie is een charmante manier om aandacht te creëren voor het verschil tussen de achtergronden van diëtist en voedingswetenschapper’, zo vindt Remijnse. ‘De petitie is een aardig voorbeeld voor het onder de aandacht brengen van deze onduidelijkheid voor de consument. Beide uitstroomrichtingen, voedingswetenschapper en diëtist, kunnen elkaar versterken op deze wijze.’

‘Het enige wat nog niet helemaal duidelijk in het verzoekschrift beschreven staat is de positionering van de diëtist.’ Ze bedoelt dat voedingswetenschappers vooral bezig zijn met onderzoek doen naar de relatie tussen voeding en gezondheid en hierin niet als primaire functie hebben de gevonden informatie in de praktijk over te brengen op de algemene burger.

 

Verschil HBO en WO

Brenda Narinx, initiator van de petitie, zegt de onduidelijkheid van de NVD te begrijpen. ‘Maar ook voedingswetenschappers geven advies: wetenschappelijk advies na analyseren van de resultaten van onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid. Een voorbeeld hiervan is de Gezondheidsraad, die bestaat uit meerdere voedingswetenschappers en de basis vormt voor de informatie voor diëtisten.’

Voedingsadviezen

Narinx: ‘Dus we zouden het verzoekschrift kunnen veranderen waarin meer duidelijk wordt dat vooral de diëtisten bezig zijn met het uitdragen van (wetenschappelijk onderbouwd) voedingsadvies in de praktijk. En dat deze voedingsadviezen gebaseerd zijn op onderzoek gedaan door voedingswetenschappers, die na hun onderzoek hun resultaten ook als advies uit brengen. Maar dat bij diëtisten de taak ligt om dit advies door praktische tools over te brengen op de consument.’

De studenten hebben veertigduizend handtekeningen nodig voordat zij de petitie aan de Tweede Kamer kunnen aanbieden. Ondertekenen? Dat kan via deze link.

Reageer op dit artikel