nieuws

Etiketinformatie overal bij de hand met de EtiketWijzer-app

Voedingscommunicatie

Etiketinformatie overal bij de hand met de EtiketWijzer-app

De EtiketWijzer-app van het Voedingscentrum moet consumenten overal voorzien van informatie over allergenen, zout, suiker en vet in voedingsmiddelen. Wanneer een fabrikant wijzigingen aanbrengt in etiketinformatie, zal dit direct zichtbaar zijn in de app. Medio 2017 moet de app beschikbaar zijn.

De app maakt gebruik van de GS1 Data Source. De EtiketWijzer-app maakt niet alleen gebruik van nationale maar ook van internationale etiketinformatie van voedingsmiddelen.

Bedrijven die bij GS1 aangesloten zijn stellen hun data beschikbaar, om de consument het recht te geven op alle informatie van een product. Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum: ‘Consumenten zijn steeds vaker geïnteresseerd in de samenstelling en herkomst van voedingsmiddelen. Het is daarnaast voor bedrijven een handige manier om te laten zien hoe hun producten in elkaar zitten.’

Gezondheidsaspecten

De app maakt het voor de consument mogelijk om gezondheidsaspecten van verschillende merken te vergelijken. Feunekes: ‘Met deze app kun je op gezondheidsaspecten een vergelijking maken tussen dezelfde producten van verschillende merken. Ook kan een consument zien of een product in de Schijf van Vijf past en wat een gezonder alternatief is.’

Up-to-date

De data van de app wordt dagelijks gesynchroniseerd. ‘Op het moment dat een fabrikant iets verandert aan de etiketinformatie, verandert die informatie ook meteen in de GS1 Data Source. Wanneer het in de GS1 Data Source verandert worden de veranderingen direct aangebracht in de app,’ aldus Feunekes.

De EtiketWijzer-app zal medio 2017 verkrijgbaar zijn en wordt ontwikkeld op verzoek van het Ministerie van VWS.

Reageer op dit artikel