nieuws

Tv-kok leert kinderen speels te koken met paprika’s

Voedingscommunicatie

Tv-kok leert kinderen speels te koken met paprika’s

Kinderrestaurant Leuk in Bussum vulde zich woensdag 24 mei met een horde kinderen. Tv-kok Hugo Kennis ging met zo’n twintig kinderen tussen zeven en twaalf koken om ze enthousiast te maken over de paprika. De workshop Koken met kids moet hun groenteconsumptie stimuleren.

De kookworkshop met de Tv-kok van 24kitchen werd aangeboden door Tijd voor paprika, een campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie, die laat zien dat paprika’s gezond zijn en in elk gerecht passen. Negen jaar geleden zijn de campagnes voor de subtropische vrucht, zoals Tijd voor paprika het ook noemt, gestart. Het kokkerellen vond plaats in kinderrestaurant Leuk te Bussum: een restaurant speciaal gericht op kinderen, uitgerust met een speelkelder en een oppas.

Paprikasmoothie

Terwijl de kinderen werden onthaald met een paprikasmoothie met banaan en mango, werden de tafels gedekt waarvan ze hun zelfgemaakte gerechten later opaten. Met dank aan Nederlandse paprikatelers van telersvereniging Harvest House lagen er dozen vol paprika’s klaar, in alle vormen en kleuren: de bekende drie kleuren paprika’s en een zoete, oranje variant. Eric van Arendonk van Florpartners, een adviesbureau in de tuinbouwsector, had de volle aandacht van de kinderen toen hij hen een stel leuke feiten over de groente bijbracht.

De Vitapep en de Enjoya

Ook lag er tussen de paprika’s een gestreepte variant (Foto 2) die het erg goed deed bij de kinderen. Deze zogenaamde Enjoya is een kruising tussen een gele en een rode paprika en werd ontdekt door de telers van Nature’s Alliance uit het West-Betuwse Est. Naast de bekende paprika’s waren er ook grote en kleine puntpaprika’s in drie kleuren waaronder de Vitapep, een oranje minipuntpaprika.

Knutselen met paprika

Samen met de kinderen knutselde Hugo Kennis een omelet in een paprikaring in elkaar. De jeugd kreeg een scoop om de zaadlijsten te verwijderen, Kennis bakte de omeletten en vervolgens versierden de kinderen de omeletten en mochten ze hun gerechtje zelf oppeuzelen.

Recepten

Na afloop van de workshop mochten de kinderen spelen in de speelkelder en kregen zij een goodiebag vol paprika’s mee.

Naast de paprikaring inspireerde Kennis kinderen met de volgende recepten:

paprikasmoothie met banaan en mango (met video)

paprikapannenkoekjes met spinazie

soep van geroosterde gele en rode paprika

hartige paprikamuffins

Voor meer receptinspiratie kun je kijken op de receptenpagina van Tijd voor paprika.

Foto's

Reageer op dit artikel