nieuws

Zwangere vrouw vaak onzeker over voeding en onvoldoende voorgelicht

Voedingscommunicatie

Zwangere vrouw vaak onzeker over voeding en onvoldoende voorgelicht

Er is door zwangere vrouwen nog veel gezondheidswinst te behalen op het gebied van voeding en leefstijl.

Dit concludeert gezondheidswetenschapper Ruth Baron in haar onderzoek aan het VU Medisch Centrum.

Baron deed onderzoek naar de gezondheid en het gezondheidsgedrag van zwangere Nederlandse vrouwen en de gezondheidsvoorlichting door eerstelijns verloskundigen. Ze stelt vast dat veel vrouwen aangeven tevreden te zijn met de hoeveelheid gezondheidsvoorlichting. ‘Desondanks hebben ze vaak vragen en onzekerheden over voeding, alcohol, gewichtstoename en lichamelijke activiteit’, aldus de Britse onderzoeker. Ook laat een ander onderzoek, onder bezoekers van de 9 maanden beurs, zien dat 70% van de vrouwen onzeker is over haar voeding.

Vis eten wordt overgeslagen

Ruth Baron verzamelde informatie via vragenlijsten ingevuld door duizenden vrouwen. Ook interviewde ze 22 zwangere vrouwen en maakte ze video-opnames van prenatale intakes in verloskundepraktijken.

Baron: ‘De video-analyses laten zien dat, wanneer vrouwen niet roken of geen foliumzuur slikken, de verloskundige extra hulp en informatie geeft over deze onderwerpen.

Uit Barons analyse blijkt dat de de meeste vrouwen geen informatie ontvangen over aanbevolen gewichtstoename. Ze worden ook niet gestimuleerd om lichamelijk actief te zijn, vis te eten of aan zwangerschapscursussen mee te doen.

Bij meer dan een derde van de deelneemsters wordt het belang van gezond eten nooit benoemd.

Onvoldoende groente

Op de Negenmaandenbeurs 2017 voerde de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen, onderwijs- en onderzoeksinstituut op het gebied van de verloskunde, een kleinschalig onderzoek uit onder 271 zwangere bezoekers.

Meer dan 70 procent van de zwangere vrouwen blijkt wel eens onzeker over wat ze eten. Meer dan 40 procent is zelfs regelmatig tot vaak onzeker. De helft van de vrouwen denkt dat ze onvoldoende groente eten.

Online informatie en de verloskundige

Zo’n 70 procent van de dames zoekt haar heil omtrent gezonde voeding tijdens de zwangerschap op het internet. Het overige deel vindt het bij de verloskundige of via andere wegen. 63 vrouwen schreven Google te gebruiken, gevolgd door 37 vrouwen die het Voedingscentrum raadplegen.

Het 9 maanden menu

Volgens initiatiefneemster Linda Rentes, voormalig voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, geven de cijfers goede inzichten om beter te kunnen inspelen op de voedingsbehoefte van deze doelgroep.

‘Om dit te bereiken heeft het Ministerie van Economische Zaken het samenwerkingsverband Gezonde Start de opdracht gegeven voor een onderzoeksproject waarbij het 9 maanden menu wordt ontwikkeld’, aldus Rentes.

Het doel van dit menu is een specifiek op de doelgroep afgestemd aanbod van voeding met voldoende groente en fruit samen te stellen om moeder en kind een gezonde start te geven. Rentes vertelt dat maaltijdleverancier Ekomenu als logistiek partner is aangesloten. Zij voorziet zwangeren van maaltijdboxen tijdens de maanden dat zij in verwachting zijn. Dit menu wordt momenteel getest onder zwangeren. Nieuwe deelnemers kunnen zich op de website inschrijven.

Bereidingsgemak en maaltijdsamenstelling

Dit jaar wordt met kwalitatief onderzoek verder onderzocht hoe deze maaltijdbox optimaal kan aansluiten bij zwangeren op het gebied van smaak, maaltijdsamenstelling, hoeveelheid groenten, bereidingsgemak en flexibiliteit.

Reageer op dit artikel