nieuws

Handboek Darmehbo levert eerste hulp bij buikklachten

Voedingscommunicatie

Handboek Darmehbo levert eerste hulp bij buikklachten

Katinka Huiskamp en Marieke Lebbink presenteren de derde druk van het handboek Darmehbo, een herziende versie waarin nu ook het FODMAP-dieet is opgenomen. De auteurs bieden met het boek praktische tips en recepten, gericht op Nederlanders die regelmatig last hebben van buikklachten.

Voor één op de zes mensen in Nederland geldt dat buikklachten hun dagelijks leven flink in de war schoppen. Van winderigheid en darmkrampen tot misselijkheid en oprispingen. Van opgeblazen gevoel tot diarree of juist obstipatie.

Opsporen oorzaak buikklachten

Katinka Huiskamp is diëtist en Marieke Lebbink orthomoleculair diëtist, natuurvoedingsdiëtist en darmtherapeut. Ze geven in hun handboek tips waar je op moet letten als je buikklachten hebt: hoe kies je de juiste producten? Darmehbo helpt volgens de auteurs bij het stap voor stap opsporen van de oorzaak van buikklachten en wat er tegen gedaan kan worden.

Inclusief FODMAP-dieet

De grootste wijziging in de inmiddels derde druk van het boek is de toevoeging van het FODMAP-dieet. Dit richt zich op een verzameling koolhydraten die niet makkelijk te verteren zijn: FODMAP’s. Onderzoek wijst uit dat deze voor veel mensen de bron van hun buikklachten vormen.

Boosdoeners uitsluiten

De schema’s in het boek helpen bij het samenstellen van een persoonlijk FODMAP-dieet waarbij het doel is om veelzijdig te blijven eten, maar de boosdoeners uit te sluiten.

Prikkelbare Darm Syndroom

Het handboek wordt volgens Huiskamp en Lebbink gebruikt door therapeuten zoals diëtisten, (huis)artsen en darmtherapeuten. Ook wordt Darmehbo aanbevolen voor mensen met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). Het handboek is verkrijgbaar voor €21,95.

Foto's

Reageer op dit artikel