nieuws

Productnieuws: Albert Heijn introduceert Allerhande ‘chatbot’ op Facebook Messenger

Voedingscommunicatie

Productnieuws: Albert Heijn introduceert Allerhande ‘chatbot’ op Facebook Messenger

Wil je dagelijks een recept ontvangen via Facebook Messenger? Dat kan vanaf nu met de zogenoemde Allerhande chatbot. Wie dat wil, kan dagelijks een recept toegestuurd krijgen dat is afgestemd op persoonlijke voorkeuren. Albert Heijn ontwikkelde deze toepassing om lekker en gezond eten makkelijker te maken.

Een chatbox is een geautomatiseerde gesprekspartner die berichten verstuurd, in dit geval op Facebook Messenger. Chatbots zijn tegenwoordig steeds populairder bij consumenten en bedrijven. Een recent Amerikaans onderzoek toont aan dat ongeveer 25 procent van de Amerikaanse bevolking dagelijks gebruik maakt van een chatbot, vooral ‘millennials’, mensen die grofweg zijn geboren tussen 1980 en 2000.

Verschillende technologieën

Albert Heijn heeft de afgelopen periode al gebruik gemaakt van verschillende manieren om klanten te bereiken, om ze te helpen, te informeren en te inspireren, bijvoorbeeld met de Allerhande kookhulp via Whatsapp. De Allerhande chatbot is volgens het bedrijf een mooie aanvulling hierop.

Chatten met allerhande

De Allerhande chatbot is te vinden via de Facebook Messenger app op mobiele apparaten.  Met behulp van drie keuzevragen of door het verzenden van een eet-emoji naar de chatbot wordt er één of een kleine selectie aan recepten verstuurd. En voor vragen tijdens het koken staan de culinaire experts van Allerhande klaar. 

Reageer op dit artikel