nieuws

RIVM komt met nieuwe website Portie-online

Voedingscommunicatie

RIVM komt met nieuwe website Portie-online

Portie-online is een nieuwe website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarop informatie is te vinden over gewichten en inhoudsmaten van voedingsmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn. De eerste versie van Portie-online bevat gegevens over generieke voedingsmiddelen in een aantal productgroepen.

Naast de gegevens die per voedingsmiddel in Portie-online kunnen worden opgezocht, kunnen er ook een aantal standaard huishoudelijke maten worden onderscheiden, bijvoorbeeld de inhoud van een glas, schaaltje of lepel.

Ontbrekende productgroepen

Op dit moment zijn nog niet alle productgroepen beschikbaar. Het RIVM vermeldt op de website dat nieuwe gegevens, gegevens over ontbrekende productgroepen en over merkgebonden voedingsmiddelen worden aangevuld zodra meer informatie beschikbaar is.

Voedingscentrum en Wageningen Universiteit

De informatie op de website is afkomstig uit een database die door het RIVM in samenwerking met het Voedingscentrum en de Wageningen Universiteit is samengesteld en wordt onderhouden.

Voorbeeldmaten

Een portie yoghurt wordt op de website aangegeven met 150 milliliter. Een snee volkorenbrood weegt 35 gram en zelfgebakken volkorenbrood 50 gram. Een middelgrote appel met klokhuis weegt 150 gram en zonder klokhuis 135 gram. 

Reageer op dit artikel