nieuws

Tessa Moorman van de Green Happiness: we stellen ons kwetsbaar op, ook bij kritiek

Voedingscommunicatie

Tessa Moorman van de Green Happiness: we stellen ons kwetsbaar op, ook bij kritiek

Tessa Moorman van de Green Happiness was onlangs dagvoorzitter bij het bloggersevent ‘Beyond the food hypes’ van Voeding NU. Ze werd al snel onderwerp van debat. ‘Bij jullie dieet ontstaan tekorten.’

‘Hoe groter je wordt, hoe meer mensen een mening hebben. Het voordeel van online is, is dat heel veel mensen je berichten lezen en kunnen reageren. Nadelen zijn de negatieve reacties’, vertelt Moorman die duidelijk maakt dat je als ondernemer sterk in je schoenen moet staan. Vooral als je kritiek over je heen krijgt.

Delen en bloggen

En je moet geloven in je product, want ondernemen is hard werken, aldus Moorman. ‘De manier om daar succesvol in te worden, is iets delen wanneer je daar zelf ook enthousiast van wordt. Delen en bloggen kost veel tijd en wanneer je dit niet leuk vindt, verzandt het al snel in een to-dolijstje dat je moet afstrepen.’

Bewust eten

Tessa Moorman richtte samen met zakenpartner Merel von Carlsburg in de zomer van 2014 de Green Happiness op. Hun missie: mensen bewuster laten eten, waardoor ze zich energieker voelen. Bewust eten maakt je niet alleen gelukkiger, ‘maar zorgt tegelijkertijd voor een positieve invloed op je omgeving’, stellen de oprichters op hun website. Dat is tegen het zere been van blogger en voedingswetenschapper Anneke Palsma, die ook aanwezig was op het bloggersevent.

‘Dat vind ik wel heel kort door de bocht. Dat positief denken tot een betere gezondheid zou leiden, vind ik bedenkelijk. Dit wekt de suggestie dat het leven maakbaar is als je maar positief genoeg denkt’, vertelt Palsma. 

Moorman: ‘De artikelen die wij schrijven zijn bedoeld ter inspiratie. Je gedachten zijn iets dat je kunt sturen. En als je bij jezelf kunt nagaan welke gedachten er zijn dan kun je hier misschien iets mee doen.’

Vijftig dagmenu’s

Dan komt het gesprek op de wintereditie ’50 Days of Green Happiness’ met vijftig dagmenu’s. Daar wil foodblogger Liesbeth Oerlemans wel iets over zeggen, want die dagmenu’s zouden voor tekorten aan voedingsstoffen zoals vitamine D of B12 zorgen. ’Als je die dagmenu’s allemaal zou volgen ontstaan er tekorten.’

Moorman: ’Dan heb je niet alle informatie in het boek gelezen wat je allemaal extra kunt doen om tekorten aan te vullen. Daarom is het ook een dik boek geworden. Wat wij belangrijk vinden, is voordat je start met suppleren om te kijken wat de voedingsstoffenstatus in je lichaam is. De veranderingen in die status moet je in de gaten houden.‘”

Kwetsbaar opstellen

Moorman snapt de kritiek op haar bedrijf Green Happiness. ‘We stellen ons heel kwetsbaar op door zoveel online te delen. Ook bij kritiek. Dat is niet altijd leuk en gemakkelijk.’

Maar er is ook een andere kant, stelt de diëtist. ‘Mensen lezen vaak alleen maar koppen en pakkende titels waarop een mening wordt gebaseerd. Als ze zich dan niet verdiepen in de boeken en inhoud op de websites dan is dat wel extra lastig.’

Trouwe volgers

In eerste instantie resulteerde de kritiek op de Green Happiness in een daling van het aantal volgers op sociale media. Maar later stegen de aantallen weer. ‘Mensen delen ook succesverhalen en daar halen wij onze trouwe volgers uit.’

Merel van der Laag die een website met biologische en duurzame producten uitbaat, vindt het juist erg belangrijk dat er mensen zijn zoals Tessa Moorman zijn. ‘Voedsel is heel erg complex. Je zult altijd de wind van voren krijgen. Wetenschappers zijn het hierover ook vaak onderling oneens’, steekt ze Moorman een hart onder de riem.

Reageer op dit artikel