nieuws

Nederlander heeft weinig kennis over kaas

Voedingscommunicatie

Nederlander heeft weinig kennis over kaas

Hoewel Nederlands bekend staan om het maken en eten van kaas schort het aan de kennis over het product. Dit blijkt uit een enquête gehouden door PanelWizard onder duizend Nederlanders, in opdracht van Maaslander.

In het onderzoek geeft drie kwart van de Nederlanders aan minstens drie tot vier keer in de week Hollandse kaas te consumeren, het liefst op de boterham (64 procent). Volgens zuivelNL, de ketenorganisatie van de zuivelsector, wordt er in Nederland per persoon twintig kilo kaas per jaar gegeten. De helft van de Nederlanders geeft in de enquête aan dat kaas een belangrijk onderdeel van de maaltijd is.

Kennis over kaas

Toch blijkt de kennis over kaas niet zo vanzelfsprekend. Opvallend is dat maar één op de vijf Nederlanders weet waar de +-aanduiding op de verpakking van kaas precies voor staat. Veel respondenten denken dat de getallen (30+, 48+, etc.) staan voor een vetpercentage van de totale kaas, bijvoorbeeld minstens 30 of 48 procent vet.

Hoewel het hierbij wel om een vetpercentage gaat, betreft het niet het percentage vet in de volledige kaas. Kaas bestaat namelijk voor 40 procent uit water en 60 procent droge stof. Het +-getal slaat op het percentage vet in de droge stof.

Kennis over productieproces

Verder blijken Nederlanders vrij onbekend met het productieproces. Zo weet twee derde van de respondenten niks af van rijpingstijden van kaas. Ook denkt één op de drie dat graskaas komt van koeien die alleen gras eten. Dit is echter kaas van melkkoeien die na de winter weer voor het eerst vers gras hebben gegeten, dit is merkbaar in de smaak van de kaas.

Mensen die hun kennis over kaas willen testen kunnen dit doen met de kaasquiz.

Maaslander

Maaslander deed onderzoek naar de Nederlandse kaaskennis bij de introductie van een nieuwe receptuur en uitstraling van hun kaas. De nieuwe Maaslander 50+-kaas wordt gemaakt met niet-afgeroomde melk. Men is ooit gaan afromen omdat de room uit melk gebruikt wordt voor het maken van boter en slagroom.

Reageer op dit artikel