nieuws

Nierstichting introduceert het Zoutpakket voor zorgverleners

Voedingscommunicatie

Om zorgverleners te ondersteunen bij het verminderen van zoutgebruik onder patiënten introduceert de Nierstichting het Zoutpakket. Het pakket bestaat uit verschillende instrumenten die helpen bij het verminderen van de zoutinname.

Zorgverleners kunnen volgens de Nierstichting een belangrijke rol spelen door patiënten te ondersteunen in het minderen van zoutgebruik. Vooral bij risicogroepen op het gebied van nierproblemen en hart- en vaatziekten is goede begeleiding essentieel. Het Zoutpakket is hiervoor een hulpmiddel.

Het Zoutpakket

Het zoutpakket bestaat uit het Zoutboek, Zoutfolder, zakkaartje Zoutmeter, Zoutposter en de kruidenwijzer. Hiermee wordt onder andere inzichtelijk gemaakt in welke producten veel zout zit en hoe en waarmee zoutgebruik tijdens het koken verminderd kan worden. Ook staat er informatie in over de gevolgen van te veel zoutgebruik.

Het Zoutpakket is gratis naar diëtisten gestuurd die te maken hebben met patiënten in de nefrologie en cardiologie. Daarnaast kunnen andere zorgverleners (zoals overige diëtisten, huisartsen, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen, internisten, nefrologen, verpleegkundig specialisten en nurse practitioners) het pakket tegen de kostprijs van €40 aanvragen op de website.

Gevolgen te hoog zoutgebruik

Volgens de Nierstichting eet 85 procent van de Nederlanders boven de aanbevolen hoeveelheid zout van 6 gram per dag. Een verlaging van de zoutconsumptie tot onder de aanbevolen hoeveelheid kan naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar. Daarnaast voorkomt het bij zo’n 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is.

Reageer op dit artikel