nieuws

QR-code scant volledige geschiedenis voedingsmiddelen

Voedingscommunicatie

QR-code scant volledige geschiedenis voedingsmiddelen

Bureau Veritas lanceert Origin, een traceerlabel die het mogelijk maakt voor consumenten om door het scannen van een QR-code de volledige geschiedenis van voedingsmiddelen inzichtelijk te maken. Hierbij maakt het bedrijf gebruik van blockchaintechnologie.

De traceerlabel werd op 5 maart 2018 in Tokio gepresenteerd aan een internationaal publiek tijdens de Global Food Safety Conference van dit jaar.

Blockchaintechnologie

Origin is “s werelds eerste traceerlabel om consumenten een beeld te geven van het volledige traject dat door voedingsmiddelen wordt afgelegd, van de boerderij tot het bord. Origin is gebaseerd op blackchaintechnologie en biedt voor de consument transparantie in het productieproces van voedingsmiddelen.

Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Worldline, een toonaangevend bedrijf op het gebied van het beveiligen van digitale transacties.

Volgens Olivier Stuckens, Managing Director van Mobility & e-Transactional Services bij Worldline biedt blockchain veel voordelen voor een product als Origin.

Geen toezichthouder

‘Het is veilig, open, transparant, en vereist geen toezichthoudende instantie. Het gebruik van blockchaintechnologie brengt een revolutie teweeg in de wijze waarop transacties worden geverifieerd, waardoor de betrouwbaarheid van de informatie wordt verhoogd. Dit betekent dat Origin, hoewel het is ontwikkeld met de voedselindustrie in gedachten, kan worden gebruikt voor elke sector,’ aldus Stuckens.

Traceerbaarheid

Ook andere partijen binnen de keten kunnen volgens Bureau Veritas profiteren van het traceerprogramma. Fabrikanten en winkeliers zouden beter in staat zijn hun leveringsketen te beheren dankzij hogere transparantie en real-time beheer van terugroepacties.

Recalls

Zo zegt Vincent Bourdil, Vice-President van de afdeling Voedingsmiddelen van Bureau Veritas dat fabrikanten hun goede naam kunnen behouden tijdens terugroepacties door real-time beheer.

‘De lancering van Origin is de uitkomst van twee jaar aan ontwikkelingsinspanningen van Bureau Veritas voor het ontwikkelen van blockchaintoepassingen die het vertrouwen in transacties verhogen. Origin is een oplossing waar alle partijen baat bij hebben – niet alleen consumenten, maar ook winkeliers, leveranciers, verwerkende bedrijven en fabrikanten – aangezien het de waarde van het uiteindelijke product verhoogt.’

Reageer op dit artikel