nieuws

Gratis kookworkshops voor diabetici vanuit een foodtruck

Voedingscommunicatie

Gratis kookworkshops voor diabetici vanuit een foodtruck

‘We zullen er het diabetesprobleem in Brabant niet mee oplossen, maar we zijn al blij als we een klein beetje kunnen bijdragen.’

Aan het woord is Henk Kivits, directeur van Maison van den Boer in Veghel. Zijn bedrijf is een van de dragers van de ‘Eet je beter foodtrucktour’ die vandaag in Tilburg van start ging.  Vanuit de truck worden in de maand mei op tientallen plaatsen in Brabant kookworkshops voor diabetici gegeven.

Andere manier van koken
De workshops worden verzorgd door chefkok Robert Danse van Maison van den Boer, die zelf diabetes II heeft. Tijdens zijn kookclinics legt hij als ervaringsdeskundige uit hoe hij de strijd met diabetes aanging en hoe een andere manier van koken zijn gezondheid verbeterde en hoe andere diabetici daarvan de vruchten kunnen plukken. Belangrijk onderdeel van zijn keukenpraktijk is het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten.

Stressloze brownie
Bij de start van de trucktour  krijgen de aanwezigen een voorproefje. In de tot restaurant omgebouwde vrachtwagen serveert Danse onder andere een bloemkoolsoep en een dessert van brownie en kokoscrème. ‘Dit is een stressloze brownie’, grapt de kok.

Gezonde leefstijl stimuleren
In Brabant leven naar schatting zo’n 178.000 mensen met diabetes. Iedere dag komen er 24 bij. Door een gezonde eet- en leefstijl te stimuleren, kan de kwaliteit van leven van diabetici verbeteren en is minder medicatie nodig.

Gastronomieregio 
De trucktour is onderdeel van het innovatieprogramma We Are Food en het bijpassende publieksprogramma Brabant Celebrates Food, dat de provincie Brabant in samenwerking met de foodsector uitvoert. Het programma begon toen Noord-Brabant werd uitgeroepen tot European Region of Gastronomy 2018 door een internationaal gastronomieplatform.

Tien voedingsthema’s
Binnen
We Are Food wordt sinds maart in Brabant tien maanden lang telkens één actueel foodinnovatiethema in de spotlights gezet. Bij de aftrap van Eet je beter was onder anderen de gedeputeerde Anne-marie Spierings van Agrarische ontwikkeling, energie en bestuur van de provincie Noord-Brabant aanwezig. Zij gaf aan dat gezondheid naast gastronomie een belangrijk onderdeel is van We Are Food. De Tilburgse wethouder Erik de Ridder vertelde dat in Tilburg nog veel armoede voorkomt, maar dat het ook met een kleiner budget mogelijk is om tot een gezonde keuze te komen. ‘Ik ben blij dat de trucktour een aantal van onze wijken aandoet’, zegt De Ridder.

Reageer op dit artikel