nieuws

NVWA: meeste voedings- en gezondheidsclaims op dieetproducten niet toegestaan

Voedingscommunicatie

Veel bedrijven gebruiken claims op hun dieetproducten die niet mogen, zo bleek uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) die 36 bedrijven inspecteerde. Bij twee bedrijven voldeden de etiketten volledig aan de regels.

De NVWA onderzocht etiketten en websites van voedingsmiddelen die passen binnen een afvaldieet. 21 van de 36 bedrijven hadden onjuiste voedingsclaims op hun producten staan. Bij 28 bedrijven mankeerde iets aan de gezondheidsclaims op het etiket. Bij 19 ondernemingen was iets anders mis met het etiket, aldus de NVWA.

EFSA en EC

Het is verboden om informatie te geven die de consument misleid, bedrijven mogen daarom alleen wetenschappelijk onderbouwde claims gebruiken . Ook moet de Europese Commissie na beoordeling door de Europese Voedsel Autoriteit (EFSA) de uitingen uiteindelijk wettelijk goedkeuren.

Handhavingstraject

Na herkeuring in 2017 voldeden twintig bedrijven volledig aan de wetgeving voor voedings- en gezondheidsclaims en aan alle overige etiketteringseisen. Twaalf zitten nog in het handhavingstraject en twee ondernemingen stopten met het verkopen van dieetproducten.

Food Law Event

Alle ins- en outs rondom voedings- en gezondheidsclaims het Food Law Event van VMT op 21 juni in Vianen. Bekijk het gehele programma van het Food Law Event hier. Of meld u direct hier aan.

 

Foto's

Reageer op dit artikel