nieuws

Productnieuws: Spread the peas lanceert broodbeleg van peulvruchten

Voedingscommunicatie

Productnieuws: Spread the peas lanceert broodbeleg van peulvruchten

Spread the peas lanceert vanaf juli broodbeleg van peulvruchten. Het broodbeleg is een foodstart-up van initiatiefnemer Judi Dijksma, oprichtster van Peas of cake.

Vanaf 2 juli zal het broodbeleg in de Jumbo liggen in drie verschillende smaken: Chocola, kaneel en kokos. De verpakking bestaat uit 175 gram en heeft een consumentenadviesprijs van €2,49.

Spread the peas

Spread the peas is een broodbeleg wat dat  voor ongeveer 50 procent bestaat uit witte of bruine bonen. Daarnaast wordt het licht gezoet met honing. De drie varianten bevatten per 100 gram gemiddeld 15 gram suiker, 4,5 gram vezels en 4,3 gram eiwitten.

Door het beleg licht gezoet te maken hoopt het bedrijf een vervanging te zijn voor zoet broodbeleg zoals chocoladepasta en hagelslag.

Gezond alternatief

Dijksma over de introductie: ‘Veel mensen weten wel dat zoet broodbeleg te veel suikers bevat, maar om er helemaal van af te stappen is vaak lastig omdat het gewoon superlekker is. Dat weet ik uit eigen ervaring. Als jonge ouder weet ik óók dat het heel lastig is om gezondere alternatieven te vinden voor op de boterham van je kinderen. Met Spread the Peas wil ik iedereen laten ervaren dat lekker zoet broodbeleg veel gezonder kan.’

Positief effect milieu

Volgens de producent van het beleg hebben peulvruchten een positief effect op het milieu. ‘De plantjes verrijken de bodem doordat zij deze losmaken en stikstof, de voedingsstof voor planten, de grond in brengen. Als je op een uitgeputte grond twee jaar peulvruchten teelt, kun je de bodem daarna drie jaar voor andere gewassen gebruiken. Daarnaast hebben de plantjes weinig tot geen mest en bestrijdingsmiddelen nodig waardoor zijn ze niet belastend zijn voor het milieu. Sterker nog, doordat er minder energie, land en water nodig is om peulvruchten te telen en ze geen uitstoot van broeikassen produceren, zijn peulvruchten een steeds belangrijker wordend alternatief voor vlees,’ aldus Dijksma.

Reageer op dit artikel