nieuws

Questionmark: In vruchtenkwark zit nog steeds veel suiker

Voedingscommunicatie

Questionmark: In vruchtenkwark zit nog steeds veel suiker

Volgens de Vruchtenkwarkwijzer van de stichting Questionmark bevat vruchtenkwark in de Nederlandse supermarkten nog steeds veel suiker. Het bedrijf vergeleek 22 varianten halfvolle- en volle vruchtenkwarken op hoeveelheid suiker, verzadigd vet en aanwezigheid van een duurzaamheidskenmerk.

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling stelt dat producenten van kwark per december 2017 het toegevoegde suikergehalte moesten verlagen tot onder de 11,6 gram per 100 ml.

Veel suiker

Volgens de stichting is het nodig om het suiker gehalte in producten inzichtelijk te maken voor consumenten zodat zij een bewuste keuze kunnen maken. Uit de wijzer blijkt dat een portie vruchtenkwark van 150 gram al snel vier tot zes suikerklontjes bevat. Dit is bijna een kwart van de wettelijk vastgelegde richtwaarden voor de hoeveelheid suiker in een gebalanceerd voedingspatroon.

Verschillende producten zoals Danone, Albert Heijn en Jumbo geven bij Questionmark aan bezig te zijn met verdere stappen tot suiker gehalte verlaging.

Onduidelijkheid suiker samenstelling

De afspraken in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling over suiker in kwark richten zich dus op toegevoegde suikers. Echter, in het woord “toegevoegd” zit de crux. Het overgrote deel van de kwarken in de Vruchtenkwarkwijzer komen boven de 11,6 gram suiker uit, maar dit gaat om de totale hoeveelheid suiker en hier zit ook lactose bij in. Hierdoor is het volgens Questionmark niet duidelijk hoeveel toegevoegde suikers de producten bevatten.

Lactose

Lactose is geen toegevoegde suiker, wat betekent dat het suiker gehalte boven de 11,6 kan zitten en het product alsnog voldoet aan het akkoord. Alleen wordt er niet aangegeven hoeveel van het totale suikergehalte bestaat uit lactose.

De federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie zegt hierover het volgende: ‘Dit is gedaan omdat de in kwark van nature aanwezige lactose, die wel meetelt voor de totale hoeveelheid suiker, niet wordt verlaagd of gemaximeerd. Erkend wordt dat het daarmee wel lastiger is om extern te controleren of de maxima wel bereikt zijn.’

Slechts kleine stappen

Het RIVM stelde vorige week dat door de huidige normen van het akkoord er slechts kleine stappen worden gezet door de levensmiddelenindustrie. Verder geeft het Rijksinstituut aan dat er een nieuw integraal systeem voor productverbetering zou moeten komen.

Reageer op dit artikel