nieuws

‘Negatief beeld vruchtensappen onder zorgprofessionals is onterecht’

Voedingscommunicatie

‘Negatief beeld vruchtensappen onder zorgprofessionals is onterecht’

Het negatief beeld over vruchtensappen onder zorgprofessionals is onterecht. Dit stelt Fruit Juice Matters, een initiatief van de Europese vruchtensappenorganisatie.

Het onderzoeksbureau Ipsos voerde voor de organisatie een onderzoek uit naar de feiten en fabels over vruchtensappen die leven onder zorgprofessionals. Meer dan tweeduizend diëtisten, voedingsdeskundigen, huis- en kinderartsen uit veertien Europese landen werden geïnterviewd.

Geen toegevoegd suiker

Volgens Fruit Juice Matters leven er veel misverstanden onder de professionals. Zo is het wettelijk vastgelegd dat er geen toegevoegde suikers in vruchtensap zit. Toch gaf bijna de helft van de respondenten aan dit niet te weten.

Ook gaf meer dan de helft van de Nederlandse professionals aan dat ze versgeperst sap beter vinden dan sap uit een pak. Volgens de vruchtensaporganisatie is er vrijwel geen verschil in voedingswaarde tussen de beide.

Groot verschil tussen Nederland en Europa

Verder zat er een groot verschil tussen de meningen van Nederlandse en Europese professionals over de gezondheidsaspecten van vruchtensappen. Bijna de helft van de Nederlanders vindt vruchtensap geen gezonde aanvulling op de dagelijkse consumptie van fruit. Dit was maar bij 27 procent van de Europese collega’s het geval.

Negatieve beeldvorming

De negatieve beeldvorming onder Nederlandse zorgprofessionals ten opzichte van vruchtensap blijkt ook duidelijk uit de vraag of vruchtensap in een gezond eetpatroon past (45 procent in Nederland tegenover 71 procent in Europa) en of vruchtensap binnen een gezond dieet kan vallen (17 procent in Nederland tegenover 35 procent in Europa).

Mede door Gezondheidsraad

Het negatieve beeld komt volgens de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, sappen (FWS), vertegenwoordiger van Fruit Juice Matters in Nederland, waarschijnlijk mede door de Gezondheidsraad die twee jaar terug vruchtensap onder frisdranken schaarde.

Daan Keij, woordvoerder van FWS, zegt hierover: ‘Door vruchtensappen uitsluitend op de van nature uit het fruit aanwezige suiker te beoordelen en over één kam te scheren met frisdrank en koekjes worden de positieve aspecten van vruchtensap vergeten. Zo bevat sinaasappelsap goede voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Wij benadrukken dat het gelet op suiker met mate moet gedronken worden, maar dat het dus wel degelijk kan passen in een gezond voedingspatroon.’

Richtlijnen Europese landen

Ook haalt Keij een in 2017 verschenen rapport aan wat gaat over de verschillen tussen de richtlijnen voor de consumptie van vruchtensappen tussen Europese landen. In het rapport wordt aangegeven dat veertien van de negentien onderzochte landen vruchtensap als een fruitportie wordt meegerekend.

Voedingscentrum staat achter Gezondheidsraad

Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum, geeft aan dat zij volledig achter het besluit van de Gezondheidsraad te staan om de consumptie van vruchtensap te minimaliseren.

‘De Gezondheidsraad concludeert dat ‘overtuigend is aangetoond dat de consumptie van dranken met toegevoegd suiker het risico op diabetes verhoogt. Random Controlled trials (RCT’s) laten namelijk zien dat dranken met toegevoegd suiker het lichaamsgewicht verhogen en cohortonderzoek wijst op een verband tussen de consumptie van dranken met toegevoegd suiker en een hoger risico op diabetes. De commissie acht deze bevindingen ook van toepassing op andere suikerhoudende dranken als fruitsap en gezoete zuiveldranken.’

Redenatie voedt misverstanden

Volgens Daan Keij ziet FWS hierin bevestiging ‘dat misverstanden lijken te worden gevoed door de redenatie van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad heeft het namelijk over dranken waaraan suikers zijn toegevoegd en vervolgens in één adem over vruchtensap. Echter, aan vruchtensap wordt niets, dus ook geen suiker toegevoegd.’

Af en toe glaasje drinken kan

Wat betreft het “misverstand” dat vruchtensap niet in een gezond dieet zou kunnen passen zegt het Voedingscentrum:

‘Uiteraard moet je naar het hele voedingspatroon van iemand kijken, om te zien of dat gezond of ongezond is, het gaat daarbij niet om één voedingsmiddel. Je kunt er voor kiezen om af en toe een glaasje sap te drinken, maar de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum zijn duidelijk: het drinken van veel vruchtensap is niet iets wat goed is voor je gezondheid vanwege de hogere kans op overgewicht en diabetes type 2.’

Reageer op dit artikel