nieuws

Welke misverstanden zijn er over koffie en thee?

Voedingscommunicatie

Welke misverstanden zijn er over koffie en thee?

Koffie en thee hebben gezondheidseffecten. Beide staan in de Schijf van Vijf. Toch bestaan er nog veel misverstanden over de warme dranken. Welke zijn dit? Branchevereniging Koffie & Thee Nederland brengt de houding en het gedrag van Nederlandse koffie- en theedrinkers in kaart.

In totaal vulden 1433 Nederlanders van 16 jaar of ouder, die minimaal één keer per week koffie of thee drinken, de vragenlijst online in.

Schijf van vijf

In de vragenlijst werd gevraagd of zwarte koffie binnen de Schijf van Vijf past, 14% van de respondenten wist dit. Koffie en thee passen in een gezond leefpatroon. Daarnaast bevat koffie  1 kcal per 100 ml. Koffie en thee zijn verantwoord  volgens het Voedingscentrum.

Groene thee en zwarte thee

Groene thee en zwarte thee hebben bijna dezelfde gezondheidseffecten. Meer dan helft van de respondenten denkt dat groene thee gezonder is dan zwarte thee.

Drie koppen groene thee of vijf koppen zwarte thee verkleinen de kans op beroertes en kunnen het mogelijk de bloeddruk verlagen.

Groene thee en zwarte thee komen van dezelfde theeplant. Omdat de zwarte theeblaadjes gefermenteerd of geoxideerd zijn, is de kleur en smaak wel verschillend, maar de gezondheidseffecten zijn hetzelfde, aldus het Voedingscentrum.

Groente thee bevat cafeïne

Groene thee bevat  cafeïne,  in thee ook wel theïne genoemd. De hoeveelheid theïne in thee is twee tot drie keer minder dan de hoeveelheid cafeïne in koffie, afhankelijk van de koffiezetmethode. In filterkoffie zit bijvoorbeeld meer cafeïne dan in een kopje espresso. Uit het onderzoek blijkt dat 26% van de respondenten dit wist..

Bevat rooibosthee theïne?

Kruidentheeën bevatten geen theïne. Dit geldt ook voor  rooibosthee. 41% van de ondervraagden wist dat zwarte thee meer theïne bevat dan rooibosthee.

Koffie droogt je lichaam niet uit

Van de ondervraagden wist 69% niet dat koffie je lichaam niet uitdroogt. Daarnaast draagt de warme drank bij aan de 1,5 – 2 liter van de vochtinname per dag die de Schijf van Vijf adviseert.

Koffie en thee populair

Koffie en thee zijn na water de meest gedronken dranken in Nederland. Per dag drinken de respondenten gemiddeld 4,1 koppen koffie en 3,2 koppen thee per dag. Verder blijkt dat 82% van hen  wekelijks koffie drinkt en twee op drie deelnemers dagelijks en bijna drie kwart van de onderzoek deelnemers drinkt wekelijks thee en bijna de helft dagelijks.

Jongeren drinken minder koffie

Gemiddeld drinken jongeren minder koffie dan ouderen, 27% van de jongeren drinkt koffie dagelijks en 88%van de ouderen doet dit.. 

Nationaal Koffie & Thee Onderzoek

Het kwantitatieve onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

 

Reageer op dit artikel