nieuws

Milieu Centraal rangschikt de tien topkeurmerken

Voedingscommunicatie

Milieu Centraal rangschikt de tien topkeurmerken

Van de 100 beeldmerken op voeding, zijn er slechts 10 topkeurmerken, zegt Milieu Centraal. De voorlichtingsorganisatie adviseert consumenten alleen naar deze keurmerken te kijken tijdens het winkelen, omdat ze hoge eisen stellen aan het milieu, eerlijke handel, dierenwelzijn en hun controle.

De volgende tien keurmerken zijn uitgekozen als topmerken, de beoordeling is terug te vinden in de Keurmerkenwijzer.
– ASC
– Beter leven 2 en 3-sterren
– Demeter
– EKO
– Europees keurmerk voor biologisch
– Fairtrade
– MSC
– On the way to PlanetProof
– Rainforest Alliance
– UTZ

Classificatie

Om als topkeurmerk geclassificeerd te worden moeten de merken minimaal 4 van de 5 punten scoren op: duurzaamheidsniveau (milieu, dierenwelzijn en- of mens en werk),transparantie, betrouwbaarheid en betrokkenheid. De keurmerken moeten van een onafhankelijke partij zijn en elke partij die aan de duurzaamheideisen voldoet, moet het keurmerk op zijn product of dienst kunnen zetten.

Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO)

Het keurmerk RSPO valt buiten de boot aangezien het keurmerk nauwelijks op producten in de supermarkt te vinden is. Echter blijft dit een belangrijk keurmerk voor de palmolie-industrie. In Nederland voldoet al 90% van de voedingsindustrie aan de eisen van het RSPO.

Reageer op dit artikel