nieuws

Coca-Cola test etiketteringssysteem met kleurcoderingen

Voedingscommunicatie

Coca-Cola test etiketteringssysteem met kleurcoderingen

Coca-Cola kiest ervoor om een kleurgecodeerd etiketteringsyssteem te introduceren dat identiek is aan het ‘verkeerslichtsysteem’ dat in Groot-Brittannië en Ierland wordt gehanteerd. Foodwatch heeft kritiek op de werkwijze van de multinational. Volgens Coca-Cola weet het ministerie van VWS dat het bedrijf dit systeem test.

Het etiketteringssysteem dat de multinational test, laat in een oogopslag zien hoeveel vet, verzadigde vetten, suiker en zout aanwezig zijn in het product en in welke mate het gezond of ongezond is door het gebruik van, groen, oranje en rood.

Voedselkeuzelogo discussie

In het consumentenonderzoek voedselkeuzelogo’s van de Consumentenbond, in opdracht van de VWS, zijn drie voedselkeuzelogo’s onderzocht: het verkeerslichtlogo, Nutri-score en keyhole. Het verkeerslichtlogo en de Nutri-score worden goed ontvangen, hoewel beide kanttekeningen hebben. Zo geeft staatssecretaris Blokhuis in het Kamerdebat van mei aan hoe belangrijk het is om de voedselkeuzelogo’s te evalueren om zo het beste instrument te implementeren.

De zoektocht naar de heilige voedselkeuzelogo

Welk voedselkeuzelogo het beste is, is niet alleen een Nederlands-vraagstuk maar ook een vraag/onderwerp dat de Europese commissie aangaat. De Europese commissie wil graag meer onderzoeken naar hoe de voedselkeuzelogo’s werken en wat voor effect deze hebben op bevolkingsniveau.

Coca-Cola gaat de EU van real life data voorzien door de resultaten van het kleurgecodeerd etiketteringssysteem te delen. De EU kan dan de resultaten meenemen in hun onderzoek naar verschillende etiketteringssystemen. De Nederlandse overheid weet dat de EU behoefte heeft aan pilots en ‘het onderzoek van Coca-Cola vormt geen belemmering voor de lopende onderzoeken die het ministerie van VWS heeft ingesteld,’ aldus Coca-Cola.

Kritiek Foodwatch

Foodwatch impliceert dat Coca-Cola zonder toestemming het voedsellogo test en eist ‘dat de overheid zich niet laat dicteren door de frisdrankgigant en zorgt dat Coca-Cola stopt met consumenten op het verkeerde been te zetten.’ De voedselwaakhond vindt dat Coca-Cola met deze actie haar gunstigere voedselkeuzelogo wilt forceren en speculeert over hoe dit een actie is om de Nutri-Score te voorkomen omdat ‘de Nutri-score Coca-Cola de slechts mogelijke score zal geven.’

Albert Heijn pleit voor invoering Nutri-score

Vrij recent lieten meerdere supermarkten en voedingsbedrijven weten dat  zij voor de invoering van de Nutri-score zijn. Albert Heijn melde, vorig jaar desgevraagd, aan VoedingNu en VMT dat de supermarktketen al haar pijlen zet op Nutri-score. Aspeslagh: ‘Albert Heijn heeft diverse systemen bekeken en is voorstander van het Franse Nutri-score systeem. Dit systeem informeert de klant op een gedegen, duidelijke en volledige manier in één oogopslag over de nutritionele waarden van het product.’

Waarom het verkeerslichtsysteem?

Kirsten van Zandijk, Public Affairs & Communications Director bij Coca-Cola Nederland, geeft aan dat verpakkingswijzigingen veel voorbereidingstijd kosten en dat het bedrijf al bezig was met het kleurgecodeerd etiketteringssysteem voorgaand het Nationaal Preventieakkoord, wat eind november uit kwam. ‘Het proces liep al veel langer, onze verpakkingen stroomden eind december al in.’ Coca-Cola heeft in transparantie de vervolgacties gedeeld met onder anderen het VWS.

‘Het uiteindelijke doel van het kleur gecodeerd etiketteringssysteem is helpen bij het maken van gezondere en beter geïnformeerde voedselkeuzes. Daarbij pretenderen we niet de heilige graal te hebben gevonden, maar we spannen ons wel in om bij te dragen aan meer kennis en ervaring.’

Food Future Event

Op het Food Future Event op 9 april aanstaande spreekt staatssecretaris Blokhuis plenair over de verdere invulling van het preventieakkoord. Daarnaast vindt in de middag een parallelsessie plaats over de communicatie van gezonde voeding. Nutri-score is daar onderwerp van gesprek. Ika van de Pas van Albert Heijn zal vertellen over hun overwegingen om voor Nutri-score te kiezen.

Bekijk het programma hier en schrijf u direct in.

Reageer op dit artikel