nieuws

HAS Food Experience: meer plantaardig en meer groente voor kinderen (video)

Voedingscommunicatie

HAS Food Experience: meer plantaardig en meer groente voor kinderen (video)

Kinderen spelenderwijs kennis laten maken met groente? Verschillende HAS-studenten Food Innovation toonden projecten met kinderen als doelgroep.

Kennissmaker is zo een voorbeeldproject. De studente ontwikkelde een kookworkshop voor kinderen op de BSO. Door spelenderwijs met koken bezig te zijn, leerden de kinderen groente en fruit waarderen. Ze bakte samen met de kinderen pannenkoeken met fruit en paprika.

Soeprise is een kookbox voor kinderen. Volgens de HAS-student is het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd te leren koken zodat ze over 20 jaar weten hoe het moet. In de kookbox zit een memoryspel waarmee kinderen groentes leren kennen. Ook zijn er kaartjes met leuke weetjes over kruiden. De box bevat groente en kruiden om soep te maken (zie ook de video voor een uitleg van de box).

Opvallend was ook de hypostick voor kinderen. De student heeft zelf diabetes en vindt het soms moeilijk om in te schatten hoeveel eten nodig is om een hypo te voorkomen. Ze ontwikkelde een fleurige verpakking met aan de ene kant snoepjes voor snelle koolhydraten (op basis van winegums) en aan de andere kant snoepjes met langzame koolhydraten (op basis van tarwemeel). De hyposticks zijn ingedeeld op lichaamsgewicht (zie ook de video voor meer uitleg).

Plantaardig

ZuiderZwam was een project waarbij plantaardig en reststroomverwerking werd gecombineerd. Oesterzwammen groeien op koffiedik uit de horeca. De zwammen worden gebruikt in restaurants. De voetjes bleven over. Deze worden nu verwerkt in een vulling voor worstenbroodjes. Daarnaast is de verpakking van deze vegetarische broodjes gemaakt van gerecyclede koffiefilters.

IJs met 70% groente en fruit was ook een van de gezonde projecten. Uit onderzoek van de studente bleek dat haar doelgroep – een gezin met jonge kinderen – groente en fruit ook op een ander eetmoment wil consumeren dan het avondeten. Ze ontwikkelde daarom ijs met 70% groente en fruit waarbij groente en fruit 50/50 is verdeeld. Ze gebruikte onder andere banaan, avocado en bloemkool. Ze ontwikkelde een alternatief voor roomijs. Met twee bolletjes krijgt een gebruiker 105 gram groente en fruit binnen.

Van de HAS in Venlo was Loekie Hofstee er met de groentemuffins. Ze ontwikkelde de muffins voor millennials on the go. Ze vond het zelf belangrijk om met haar product aan te haken bij seizoensproducten. Ze ontwikkelde vier varianten. De wintermuffin bevat rode kool en kruiden, de zomerversie doperwten. Voor de lente combineerde ze prei en rabarber. De herfstmuffin is gemaakt van pompoen en pastinaak.

 

Credit: Laura Habers

Reageer op dit artikel