nieuws

ZwangerHap, nieuw hulpmiddel voor voeding van zwangeren

Voedingscommunicatie

ZwangerHap, nieuw hulpmiddel voor voeding van zwangeren

ZwangerHap is een nieuwe gratis app van het Voedingscentrum waarmee vrouwen die in verwachting zijn en andere belangstellenden snel kunnen opzoeken of een product tijdens de zwangerschap gegeten kan worden of niet. Zwangeren weten niet altijd even goed wat ze wel of niet kunnen eten, de app is hiervoor een hulpmiddel.

De app is snel, overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Het voedingsmiddel kan gezocht worden via een los zoekwoord of via het productsoort. Via een stoplicht systeem ziet de gebruiker in een oogopslag wat wel of niet mag. Wordt er op het voedingsmiddel gedrukt dan wordt er een korte uitleg over gegeven. Indien het voedingsmiddel niet gegeten mag worden, wordt er een alternatief product voorgesteld.

ZwangerHap meer dan een zoekfunctie

De app biedt ook nog andere informatie:

  • Per week kan er gelezen worden wat de algemene voortgang is van een baby. Ook wordt verteld waar de zwangere mogelijk op moet letten.
  • De gebruiker krijgt een veiligheidswaarschuwing wanneer er een bacterie wordt aangetroffen in een product dat verkrijgbaar is in de winkel.
  • Informatie over hoe er gezond gegeten kan worden.
  • Tips over zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid en brandend maagzuur.
  • Tips over voorbereiding op borstvoeding.

Veiligheidswaarschuwing voor producten

Gebruikers kunnen in de app zelf aangeven of ze een veiligheidswaarschuwing willen ontvangen rond voedingsmiddelen, bijvoorbeeld als er schadelijke bacteriën in zijn aangetroffen. Deze informatie in het bericht wordt door de producent geleverd. Het Voedingscentrum wijst er in een disclaimer op dat het de verantwoordelijkheid van de producten is, dat de informatie correct en volledig is.

Voedingscentrum over ZwangerHap

’We horen regelmatig van professionals dat veel zwangere vrouwen naar hen toe komen met vragen. Veel vrouwen proberen eerst hun informatie op een andere manier te vinden, bijvoorbeeld via het internet. Daar vinden ze vaak tegenstrijdige informatie. Dit zien we ook in de zoektermen die in google gebruikt worden’, aldus het Voedingscentrum. Via de app hoopt het Voedingscentrum de onduidelijk- en onzekerheid die er rond producten heerst weg te nemen.

Totstand koming ZwangerHap

Voor de bouw van de app heeft het Voedingscentrum met verschillende verloskundigen en zwangeren interviews gehouden. Een belangrijk doel was in kaart te brengen hoe het Voedingscentrum de informatie zo begrijpelijk mogelijk kan presenteren, ook voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Zo is er geprobeerd de informatie met zo veel mogelijk beeld aan te vullen.

Zwangerschapsvoeding is een wetenschap

De informatie in de app is afgestemd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding, lees meer hierover in de factsheet: Voeding en Zwangerschap . De informatie en adviezen zullen bijgesteld worden wanneer de Gezondheidsraad klaar is met het nieuwe rapport aan adviezen voor zwangere vrouwen.

Geen App liefhebber

Voor de mensen die liever geen app’s gebruiken en,- of installeren heeft het Voedignscentrum een online tool ‘Kan ik dit eten?’. De tool gebruikt hetzelfde achterliggende technische systeem als de app en dezelfde informatie kan er gevonden worden.

Reageer op dit artikel