nieuws

Chocolademelk kan duurzamer en minder zoet

Voedingscommunicatie

Chocolademelk kan duurzamer en minder zoet

87 procent van verpakte chocolademelk is Fair Trade- of UTZ-gecertificeerd. De onderlinge verschillen in hoeveelheid suikers zijn echter groot. Dit blijkt uit onderzoek van Questionmark. Volgens het onderzoeksbureau kan er nog veel verbeterd worden in zowel suikerreductie als een eerlijk inkomen voor cacaoboeren.

AH, chocolademelk Classic komt als beste uit de test, na een selectie van 23 producten te hebben vergeleken uit het assortiment van de Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Jan Linders, Plus en Lidl. Bij de producten werd gekeken hoeveel suiker per 100 ml (50 % score) het product bevat en of het product een sociaal duurzaamheidskeurmerk (50%) heeft op cacao.

Goedkoop vaak ongezond

Het valt Questionmark op dat retailers en producenten vaak kiezen voor een aantal varianten waarvan de goedkoopste variant vaak het ongezondst is. Want zo is ook Albert Heijn’s AH Basic de zoetste chocolademelk uit de lijst met 13 gram suiker per 100 ml. Dat terwijl de Classic van AH het minste suiker bevat uit de 23 producten die Questionmark vergeleek.

Cacaoboeren hebben niks aan keurmerken

De cacao van de meeste verwerkte producten in Nederland komt uit Ghana en Ivoorkust. In deze regio’s leven de cacaoboeren nog altijd in extreme armoede. Iets wat een keurmerk helaas nog niet heeft weten te veranderen, dat terwijl het op bijna alle chocolade producten te vinden is.

Tony’s Chocolonely is het enige merk dat zich actief bezighoudt een leefbaar inkomen te creëren voor de boeren. Een bijdrage wat de consument niet snel terug ziet op verpakkingen of via keurmerken, maar wat alleen uit het jaarverslag te herleiden is.

Verdere suiker reductie in zuiveldranken

De branchevereniging van zuivel bepaalde in 2014 via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling dat de hoeveelheid toegevoegde suikers in zuiveldranken in drie jaar tijd met vijf procent naar beneden moest. De wijzer van Questionmark maakt duidelijk dat alle producenten onder de maximaal acht gram toegevoegde suikers per 100 gram zitten. Echter vindt Questionmark dat er nog aanzienlijk gereduceerd kan worden aangezien melk van zichzelf 4,5 gram lactose bevat.

Reageer op dit artikel