nieuws

Koning Willem Alexander opent ’s werelds grootste insectenkwekerij

Voedingscommunicatie

Koning Willem Alexander opent ’s werelds grootste insectenkwekerij

Insectenproducent Protix is vandaag in Bergen op Zoom geopend door Koning Willem-Alexander. Het bedrijf gebruikt plantaardige reststromen uit de omgeving als voer voor de insecten. Protix is officieel de grootste insectenkwekerij ter wereld.

Protix is een bedrijf dat insecten produceert voor duurzame eiwitten in vee- en visvoer. De eiwitten en andere nutriënten van insecten zijn erg voedzaam en kunnen gevoerd worden aan dieren, met name vissen en kippen. Op deze manier kunnen niet-duurzame bronnen, zoals vismeel en soja, vervangen worden door een duurzaam alternatief.

Koning Willem-Alexander kreeg een rondleiding door de nieuwe kwekerij en liep langs alle aspecten van het kweekproces: van eitje tot eindproduct.

Het proces vindt plaats in een gecontroleerde omgeving en is sterk geautomatiseerd met sensor- en datasystemen, robots en klimaatbeheersing.

Voedseltransitie

Bij de opening stond de verandering van het huidige voedselsysteem naar een toekomst waarin mensen kunnen blijven genieten van lekker eten met een steeds lagere impact op het milieu centraal.

Koning Willem-Alexander werd tijdens zijn bezoek vergezeld door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De minister gaf in een toespraak haar kijk op de markt en legt uit waarom insecten onderdeel zijn van haar visie voor de toekomst van ons voedselsysteem.

Gebalanceerd voedselsysteem

“Deze nieuwe productiefaciliteit staat symbool voor een heuse transformatie voor de hele insectenindustrie; de transitie van prototype naar volwassen en commerciële sector”, zegt Kees Aarts, oprichter en directeur van Protix.

“Wij zijn er trots op dat we in Nederland onze innovatie tot wasdom hebben kunnen brengen. Deze opening is voor ons de springplank om onze producten en technologie de grens over te brengen en ons leiderschap in deze nieuwe industrie overal ter wereld uit te bouwen. Een ‘Global Technology with Local Impact’ past in onze visie om wereldwijd te streven naar een voedselsysteem in balans met de natuur.”

Reageer op dit artikel