nieuws

Voedingspatronenapplicatie Verdify is op zoek naar supermarktpartners

Voedingscommunicatie

Voedingspatronenapplicatie Verdify is op zoek naar supermarktpartners

Consumenten en voedingsmiddelenproducenten kijken met belangstelling naar wetenschappelijke onderzoeken over de relatie tussen voedingspatronen en gezondheid. VMT sprak met Jochem Bossenbroek, directeur van Verdify, een de start-up die het makkelijker voor mensen moet maken om een aanbevolen voedingspatroon te volgen.

Verdify is een applicatie die mensen die een specifiek voedingspatroon volgen verbindt met geschikte recepten. Een nieuwe gebruiker van deze app maakt allereerst een persoonlijk profiel aan. Tijdens dit proces kunnen zij aangeven of ze een bepaald allergie heeft of om andere redenen een bepaald voedingsmiddel vermijdt.

Profiel

Op basis van dit profiel toont de applicatie wekelijks geschikte recepten. Ook kunnen gebruikers gegevens van gezinsleden invoeren, zodat de toepassing rekening kan houden met hun dieet.

Recepten passen zich automatisch aan. Een algoritme vervangt ingrediënten die niet passen in het opgegeven voedselpatroon door bestanddelen die wel conform het dieet zijn. Bij deze vervanging houdt het systeem rekening met een behoud van voedingswaarden en smaakbeleving.

Een gebruiker kan vervolgens de gewenste recepten selecteren, waarmee de ingrediënten op een digitaal boodschappenlijstje komen.

“Als uitgangspunt voor de recepten gebruiken we het Mediterrane dieet – dat internationaal wordt gezien als een model van gezond eten,” zegt Bossenbroek. “De recepten worden opgesteld door professionele chefs en diëtisten volgens onze richtlijnen, en in onze receptendatabase geladen op zo’n manier dat ze adaptief worden aan persoonsprofielen.”

Partneringen

Nu moeten gebruikers van de applicatie nog zelf zorgen dat de boodschappen daadwerkelijk in huis komen. Om dit proces te faciliteren is Bossenbroek geïnteresseerd in samenwerkingen met supermarkten. Het doel van de applicatie is immers om het zo makkelijk mogelijk te maken voor mensen om een complex voedingspatroon te volgen.

“Ik ben geïnspireerd door de grote hoeveelheid aan wetenschappelijke onderzoeken die duidelijk laten zien dat specifieke voedingspatronen tot forse gezondheidswinst kunnen leiden bij verschillende medische aandoeningen”, zegt Bossenbroek.

“De uitdaging is om dit soort inzichten te vertalen naar toepassing in de (medische) praktijk. En wanneer dit al gebeurt, ervaren patiënten vaak moeilijkheden bij het aanpassen van hun voedingsgewoonten. Resultaat is dat de potentiele gezondheidswinst in de praktijk niet wordt gehaald.”

Bedrijfsontwikkeling

In 2017 ontstond het idee achter Verdify. De eerste stap was om de commerciële haalbaarheid te peilen van de beoogde vergemakkelijking voor patiënten om  een aanbevolen voedingspatroon te volgen en om de laatste inzichten vanuit de voedingswetenschap makkelijker naar toepassing te vertalen.

“De resultaten van het marktonderzoek waren bemoedigend”, aldus Bossenbroek. Dit leidde tot de tweede stap: het vinden van medeoprichters. “Daarvoor heb ik in mijn netwerk gezocht naar de juiste personen. Uiteindelijk is het gelukt om twee enthousiaste personen te vinden met dezelfde visie en een complementaire achtergrond.”

De primaire technische uitdaging was om een algoritme te ontwikkelen dat recepten automatisch aanpast aan een persoonlijk gezondheidsprofiel

In stap 3 creëerde Bossenbroek een strategie en ontwikkelingsplan op basis van verschillende marktinzichten. “De financiering, stap 4, konden we gelukkig uit eigen middelen realiseren.”

Marktpotentie

“De potentie is dat Verdify het voor grote groepen patiënten veel makkelijker maakt om op dagelijkse basis gezonde voedingskeuzes te maken. We richten ons initieel op mensen met Prikkelbare Darmsyndroom (PDS)”.

Bossenbroek heeft zijn ogen al verder gericht dan PDS. Ook aandoeningen als hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte zullen eraan moeten gaan geloven. “Verdify komt binnenkort online beschikbaar in Nederland. Andere talen zullen ook worden toegevoegd.”

Bovendien wil hij gebruikers de mogelijkheid bieden om de uitkomst van bijvoorbeeld een DNA- of darmfloratest aan hun persoonlijke Verdify-profiel te koppelen.

Uitdagingen

“De primaire technische uitdaging was om een algoritme te ontwikkelen dat recepten automatisch aanpast aan een persoonlijk gezondheidsprofiel – zonder daarbij in te boeten op smaak en maaltijdbeleving.

Verdify vraagt gebruikers niet om in een hokje te passen, zoals bij andere receptwebsites, maar personaliseert de recepten om de ideale match met een gebruiker te creëren. Dit heeft heel wat denk- en programmeerwerk gekost.”

Reageer op dit artikel