nieuws

Michael van Praag nieuwe ambassadeur Nierstichting

Voedingscommunicatie

Michael van Praag nieuwe ambassadeur Nierstichting
Nacht van de Vluchteling, 10 en 20 km loop in Rotterdam, 15 juni 2019 Foto Marco De Swart

Michael van Praag is de nieuwe ambassadeur van de Nierstichting. De oud AJAX voorzitter en voorzitter van de KNVB verloor in 1985 zijn moeder aan de gevolgen van een nierziekte.

Dit jaar stopt Van Praag als kopstuk van de voetbalbond. Als ambassadeur van de Nierstichting wil Van Praag meer mensen bewust maken van de gevolgen van een nierziekte en zich inzetten voor nierpatiënten.

“Als je nieren het niet meer doen, word je vergiftigd. Dat heb ik van dichtbij gezien. Ik vind het belangrijk dat mensen zich hiervan bewust zijn”, zegt Van Praag. Als ambassadeur van de Nierstichting wil hij die impact overbrengen op heel Nederland. “Het meest heftige vond ik om mijn moeder te zien aftakelen. Ze dialyseerde drie keer per week, urenlang. Dat was verschrikkelijk zwaar. Ze vermagerde, was ontzettend moe en lag veel op bed. Ik besefte: dit is serieus.”

Aandacht voor zout

Van Praag wordt door de Nierstichting vooral ingezet om zijn verbindende kwaliteiten en niet op het gebied van voeding. Hiervoor blijven bestaande ambassadeurs van de stichting actief, zoals Rudolph van Veen en de chef-koks die meewerken aan de jaarlijkse restaurantdriedaagse waarin horeca-chefs met minder zout koken. In de week van 23 tot en met 29 maart 2020 vindt de derde landelijke editie van de Nierstichting Restaurant Driedaagse plaats.

Barbecueën zonder zout

Ook gaat de Nierstichting zich deze zomer richten op barbecueën met minder of geen zout. De stichting heeft een boekje gemaakt met tips en recepten, bijvoorbeeld om zoutloze marinades en sauzen te maken. Het BBQ-receptenboekje is vanaf 15 juli verkrijgbaar via: https://www.nierstichting.nl/dagtegenzout/.

Over Michael van Praag

Michael van Praag was ruim veertien jaar lang voorzitter van Ajax (begin 1989-midden 2003). Hij trad hiermee in de voetsporen van zijn vader Jaap van Praag (was voorzitter van 1964 tot 1978 van Ajax). Michael van Praag was oorspronkelijk scheidsrechter in het amateurvoetbal en was eigenaar van 45 elektronicazaken op vele luchthavens. Sinds augustus 2008 is hij voorzitter van de KNVB en sinds april 2016 voorzitter van de Nederlandse Sportraad.

Foto: Nierstichting/ Marco de Swart

Reageer op dit artikel