nieuws

Zou je vlees van jezelf willen eten? (video)

Voedingscommunicatie

Zou je vlees van jezelf willen eten? (video)

In vitro me, zo heet het idee waarin wordt voorgesteld dat je ook een eigen lichaamscel kunt gebruiken om kweekvlees mee te maken. Zou je het eten of niet? Dat is een van de vragen die de makers van de tentoonstelling Voedsel van Morgen opwerpen. Sinds woensdag 10 juli is de expositie in De Studio van NEMO in Amsterdam te zien.

Meat the Future heet de afdeling waar een menselijke torso te zien is waarop een klein kweeklabje is gemonteerd. De curator van de tentoonstelling, food designer Chloé Rutzerveld, wil de bezoekers met tal van voorbeelden aan het denken zetten over de productie en de aard van ons voedsel in de toekomst.

Eerste kweekvlees

Verderop is te zien hoe het eerste kweekvlees tot stand kwam. De eerste reactor waarmee het kon worden samengesteld is er opgesteld en was een uitvinding van de Nederlandse kweekvleespionier Willem van Eelen. Of eet je straks toch liever insecten? Te zien zijn tal van insecten die nu al in gebruik zijn om te eten, maar wat te denken van ‘plofinsecten’? Door de makers van de tentoonstelling worden ze voorgesteld als nieuw gekweekte insecten die tientallen keren groter zijn dan hun oorspronkelijke soort.

Vloeibaar eten

Doorlopend draait tijdens de expositie de documentaire 12 Liquid Months van Matthijs Diederiks. Hierin is te zien is hoe de filmmaker een jaar lang leeft op poeders en shakes met daarin alle benodigde voedingsstoffen. In een grote wand met schappen staan de potten waarin de poeders liggen van vitamines, vezels en mineralen. Koren op de molen voor de liefhebbers van E-nummers.

Augmented reality

Hoe onze voedselvoorkeuren worden beïnvloed door de omgeving en de werking van onze waarneming is te zien op een afdeling over smaak. Bezoekers krijgen er uitleg over hoe onze waarneming het idee over de smaak van het eten kan beïnvloeden.

Next Nature Network

De tentoonstelling geeft uitleg over de voedselthema’s van vandaag en zet de bezoeker aan na te denken over het eten van morgen. De expositie is ingedeeld in drie hoofdthema’s: dierlijk, plantaardig en functioneel, met aandacht voor eten uit het lab, insecten als voedsel, minder eten, lokale productie, en veganistisch eten.

De Studio is een aparte, nieuwe locatie van het NEMO Science Museum op het Marineterrein Amsterdam. Terwijl Nemo vooral gericht is op families en kinderen, wordt in de studio geëxperimenteerd met tijdelijke tentoonstellingen over technologie die bedoeld zijn voor een volwassener publiek. De tentoonstelling Voedsel van morgen is samengesteld in samenwerking met Next Nature Network, een toekomstgerichte, internationale natuurbeweging die zich nestelt tussen traditionele spelers als WNF en Greenpeace.

Voedsel van Morgen is te zien van 10 juli t/m 6 oktober 2019.

Bekijk hier een impressie van de tentoonstelling.

Reageer op dit artikel