nieuws

Voedingswetenschappers doen oproep aan de staatssecretaris Blokhuis

Voedingscommunicatie

Voedingswetenschappers waaronder Jaap Seidell en Tiny van Boekel laten staatssecretaris Blokhuis via een brandbrief weten dat ze zich zorgen maken over het keuzeproces dat moet leiden tot een nieuw voedselkeuzelogo.

Voedingswetenschappers doen oproep aan de staatssecretaris Blokhuis

Staatssecretaris Blokhuis neemt dit jaar een beslissing over een nieuw voedselkeuzelogo, een logo dat de Nederlanders moet gaan helpen om gezonder te eten.

Nutriscore

De wetenschappers zien dat diverse partijen de voorkeur uitspreken voor Nutriscore, een van origine Frans voedselkeuzelogo. Dat is niet in lijn met de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Bovendien wordt het beheerd door de Franse overheid.

Zorgen

“We zijn niet voor of tegen een specifiek logo. We maken ons wel zorgen als dit nieuwe logo niet eenzelfde boodschap aan consumenten geeft. Een afwijkende boodschap werkt verwarrend. Het doet afbreuk aan het vertrouwen van consumenten in de overheid, de voedingswetenschap en de voedingsmiddelenindustrie,” aldus de voedingswetenschappers.

De groep maakt zich zorgen dat staatssecretaris Blokhuis zwicht voor de druk van buitenaf. De Consumentenbond is enthousiast, omdat het voedselkeuzelogo in een oogopslag zou laten zien welk product gezond is. In Frankrijk en België wordt het keurmerk al gebruikt. Duitsland en Spanje gaan Nutriscore binnenkort invoeren. Voedingsmiddelenbedrijven zoals Hak en Nestlé zijn ook voor. 

De wetenschappers willen dat hij kiest voor een logo dat aansluit bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen, een logo waar de Nederlandse overheid de regie over voert.

Brandbrief

“Om deze reden hebben wij de staatssecretaris een brandbrief gestuurd. Ook hebben we een oproep uitgedaan aan voedings- en gezondheidswetenschappers, diëtisten, artsen en andere professionals die dagelijks consumenten adviseren over gezonde voeding.” De volledige lijst met ruim 170 mede-ondertekenaars staat hier.

Reageer op dit artikel