artikel

Onderzoek: Parenterale voeding van olijfolie heeft neutraal effect op immuunsysteem *

Voedingswetenschap

Onderzoek: Parenterale voeding van olijfolie heeft neutraal effect op immuunsysteem *

Patiënten die via het maag- en darmstelsel niet meer adequate hoeveelheden voedingsstoffen op kunnen nemen, kunnen via een katheter gevoed worden waarbij parenterale voeding direct in een van de grote aderen in de bloedsomloop wordt gebracht. Deze parenterale voeding bevat alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft: macronutriënten (vetten, koolhydraten en aminozuren) en micronutriënten (elektrolyten, vitaminen en sporenelementen).

Er zijn verschillende typen parenterale voeding commercieel verkrijgbaar, die voornamelijk verschillen in de vettensamenstelling. Zo bevatte de eerste commerciële verkrijgbare parenterale voeding in de jaren zestig 100 procent soja-olie, maar ondertussen zijn er parenterale voedingen die een mix zijn van soja-, kokos-, vis-, en/of olijfolie.

Neutraal effect
Vetten in de voeding functioneren als belangrijke bron van energie en essentiële vetzuren, ze zijn een van de bouwstenen van het lichaam en worden onder andere ingebouwd in de membranen van cellen. Eerder onderzoek door Olthof et. al heeft aangetoond dat het type vet op die manier invloed kan uitoefenen op de functie van immuuncellen. De vettensamenstelling die een parenterale voeding patiënt dagelijks krijgt, kan daarmee een belangrijk effect hebben op het functioneren van het immuunsysteem. Stabiele patiënten die langdurig afhankelijk zijn van parenterale voeding, willen we graag een voeding bieden die zo weinig mogelijk nadelige effecten heeft op het immuunsysteem. Een van de commercieel verkrijgbare parenterale voedingen bevat 80 procent olijfolie en 20 procent sojaolie. Olijfolie wordt gezien als een vetemulsie die een neutraal effect heeft op het immuunsysteem.

Olthof et. al wilde daarom onderzoeken of de parenterale voeding op basis van olijfolie ook daadwerkelijk het immuunsysteem niet negatief beïnvloedt. Hiervoor hebben ze het immuunsysteem van een relatief stabiele patiëntenpopulatie, zonder onderliggende ziekten van het immuunsysteem en die ook al langer afhankelijk zijn van parenterale voeding,  vergeleken met het immuunsysteem van gezonde mensen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd. Op verschillende manieren hebben zij het aangeboren immuunsysteem van deze twee groepen in kaart gebracht. Er is onder andere bekeken hoe goed de witte bloedcellen in staat waren om een bacterie te doden. Verder is de expressie van moleculen op de celmembraan, ook wel het fenotype van de immuuncel, onderzocht op aanwijzingen van een geactiveerd immuunsysteem. Ook vergeleken de onderzoekers de balans tussen oxidanten en anti-oxidanten, belangrijk voor het doden van indringers, tussen beide groepen.

Uit het onderzoek blijkt dat de functie van het aangeboren immuunsysteem van deze patiëntengroep niet verschilt van gezonde mensen, en dat een op olijfolie gebaseerde parenterale voeding daarom een goede, immuun neutrale voeding is voor patiënten die langdurig aangewezen zijn op parenterale voeding.

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 10 van oktober 2013 op bladzijde 28

Reageer op dit artikel