artikel

Hollands Goud koude persing Koolzaadolie *

Voedingswetenschap

Hollands Goud koude persing Koolzaadolie *

Hollands Goud Puur is een koudgeperste olie van koolzaad die in 2014 werd geno- mineerd voor de Jaarprijs Goede Voeding. De olie is, samen met een speciale variant om mee te bakken, in veel supermarkten in Nederland verkrijgbaar voor een prijs van 2,99 euro per halve liter.

Antoon Kleverkamp, secretaris koolzaadvereniging Colzaco, woordvoerder Hollands Goud
‘Wij zijn eigenlijk eenvoudige boeren die een aantal jaren geleden in het oosten van het land begonnen zijn met een grootschaliger teelt van koolzaad, mede om ons aanbod diverser te maken en gebruik te maken van de mogelijkheden die ons land nog meer biedt. Aanvankelijk hadden we het idee met koolzaad biobrandstof te gaan maken, maar dat sloeg niet heel goed aan. Je bent afhankelijk van wereldenergieprijzen en dat kan te riskant zijn voor onze ondernemingen. De huidige daling van de olieprijzen spreekt voor zich. Via een Fransman kwamen we op het idee om koolzaadolie voor menselijke consumptie te maken, aangezien er goede smaakervaringen mee waren opgedaan.

Sinds onze oprichting in 2006 zijn er 120 boeren bij onze coöperatie aangesloten, eerst vooral uit de buurt van Overijssel, later uit heel Nederland. Steeds meer boeren zien het zitten om koolzaad te verbouwen, niet alleen omdat de oogst uiteindelijk olie oplevert, maar ook omdat koolzaad een gewas is dat goed is voor de bodem, de natuur en het milieu. Zo wortelt de plant diep, wat goed is voor een losse, zuurstofrijke bodemstructuur, die ook nog makkelijk water toelaat. Als wisselteelt wordt toegepast, dan zien we dat het gewas op een voormalig koolzaadveld een groter rendement oplevert, zo’n tien procent. Daarnaast komen er veel bijen op de bloeiende koolzaadvelden af. Ook op dit punt zijn we als collectief actief om imkers te stimuleren.

Het persen van de olie gebeurt bij lage temperatuur, wat betekent dat alle goede gezondheidseigenschappen en de smaak behouden blijven. Het is een specialistisch karwei dat we net over de grens in Duitsland laten uitvoeren. We wilden graag in Nederland laten persen, maar persen zijn kostbaar en het werk is specialistisch. Via een Duitse professor kwamen we erachter dat de Duitse pers niet ver van Nederland staat.

In 2009 hebben we ons eerste product, Brassica, op de markt gebracht, waarvoor we de Horecava Innovation Award kregen. Afgelopen jaar hebben we met Hollands Goud Koolzaadolie Puur  meegedaan aan de Jaarprijs Goede Voeding, georganiseerd door Voeding Nu. De jury heeft ons genomineerd voor de Jaarprijs vanwege de gezondheidsaspecten van het product. Koolzaadolie bevat weinig verzadigd vet en een gunstige verhouding omega-3- en -6-vetzuren en vitamine E. Een pluspunt voor de jury is onze duurzame teelt met meerwaarde voor het milieu.

Onze oliën zijn warm en koud te gebruiken en hebben een goede smaak. Hollands Goud Puur bevelen we aan voor de koude bereiding en voor het bakken Hollands Goud Bak en Braad. Aan deze laatste variant hebben we een antispatmiddel toegevoegd om het tegen hoge temperaturen bestand te maken. Onze producten zijn door heel Nederland in meerdere supermarkten verkrijgbaar, maar we werken nog wel aan een grotere naamsbekendheid. Onze indruk is dat de meeste Nederlanders nog niet zo bekend zijn met koolzaadolie, maar gezien de smaak en de gezondheidsaspecten ervan zou wat ons betreft heel Nederland aan de koolzaadolie kunnen. Er is wel veel belangstelling voor onze producten en teeltmethoden. Ik geef jaarlijks meerdere rondleidingen op mijn eigen bedrijf of aangesloten bedrijven, en daar komen honderden mensen op af. ’

Ingeborg Brouwer, professor of Nutrition for Healthy Living Health Sciences
‘Het product is geschikt om mee te bakken en braden en het kan heel goed, net als andere oliën, onderdeel uitmaken van een gezond voedingspatroon. De olie bevat weinig verzadigd vet en veel onverzadigde vetzuren en heeft als bijkomend voordeel dat het ook een relatief hoog gehalte aan linoleenzuur, dus omega-3, bevat. Dat is goed, want de inname van linoleenzuur door de Nederlandse bevolking is aan de magere kant. Daarom vind ik dat het kan bijdragen aan de doelstelling om Nederlanders gezondere vetten te laten eten.

Dit is voor zo ver mij bekend de enige koolzaadolie van Nederlandse bodem en makelij die verkrijgbaar is. Het is een olie die op duurzame wijze wordt geteeld en geproduceerd en dat vind ik prijzenswaardig. Ik heb de olie niet geproefd, maar het lijkt mij een prima olie om mee te koken.

Ik vind het een goede aanvulling op wat er tot nu toe verkrijgbaar is, maar ik vind de prijs van 2,99 euro per halve liter wel hoog, waardoor ik verwacht dat voornamelijk mensen met een goed gevulde portemonnee de olie zullen kopen en dat vind ik jammer.’

Berdien van Wezel, diëtist/voedingsdeskundige, eigenaar  voedingsadvieswinkel
‘Koolzaadolie is een goede aanvulling op de oliën die er zijn. De samenstelling is uitstekend door het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren, een goede verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren en de aanwezigheid van vitamine E in het product. Echter niet alleen koolzaadolie heeft een goede samenstelling; dit geldt ook voor zonnebloemolie en olijfolie bijvoorbeeld. Oliën kunnen zeker gezien worden als bron van goede voedingsstoffen, en de opnamecapaciteit is beter dan van preparaten. Maar een enkel voedingsmiddel kan de totale dagvoeding niet verbeteren, dit komt tot stand door de totale voeding. Ik zou de koolzaadolie als diëtist zeker adviseren aan mijn cliënten als een goede variatie.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 1/2 van januari/februari 2015 op bladzijde 22

Reageer op dit artikel