artikel

De passie van: NAV-lid Efrat Slager

Voedingswetenschap

De passie van: NAV-lid Efrat Slager

“Er liggen nog genoeg kansen op het gebied van voeding bij kankerpatiënten”, aldus Efrat Slager, regulatory & scientific affairs specialist bij Nestlé.

HOE BENT U IN DE VOEDINGSSECTOR TERECHTGEKOMEN?
“De impact die voeding kan hebben op ziekte en gezondheid heb ik van dichtbij ervaren. Tijdens mijn middelbare schoolperiode heeft mijn moeder kanker gekregen (het non-hodgkin lymfoom). Na een hele reeks intensieve behandelingen in het ziekenhuis was zij opgegeven door de reguliere artsen. Mijn ouders zijn toen naar iets anders gaan zoeken en bij niet-toxische tumor therapie (NTTT) terechtgekomen: een complementaire therapie bestaande uit voedingsrichtlijnen en -supplementen. Deze voedingstherapie heeft een dermate groot effect gehad bij mijn moeder dat de tumoren zijn gaan slinken en de reguliere artsen weer geloofden in behandelen.”

“De combinatie van chemokuren en voedingsrichtlijnen en voedingssupplementen van de niet-toxische tumor therapie hebben mijn moeder volledig genezen. Dit is de reden dat ik al vrij jong wist dat ik Voeding & Gezondheid wilde gaan studeren. Na deze studie in Wageningen te hebben afgerond ben ik bij NPN (Nederlandse branchevereniging van de voedingssupplementenindustrie, red.) gaan werken. Daar kwam ik voor het eerst met voedingswetgeving in aanraking. Ik weet nog dat ik zeer verbaasd was om te ondervinden dat het wettelijk verboden is om als fabrikant iets te zeggen over de effecten die voeding kan hebben op de preventie of behandeling van ziekten. Al die jaren was ik tijdens mijn studie bezig ge- weest met de effecten van voeding op hart- en vaatziekten, kanker, obesitas enzovoorts, maar een bedrijf mag daar niet over communiceren.”

WAT HOUDT UW HUIDIGE WERK IN?
“Sinds drieënhalf jaar werk ik bij Nestlé in Regulatory & Scientific Affairs. Dit houdt in dat ik mij bezighoud met voedingswetgeving en onderbouwing van onze producten; denk aan productsamenstelling, etikettering en productcommunicatie. Op dit moment doe ik dat voor medische voeding (Nestlé Health Science) en diervoeding (Nestlé Purina Petcare). Ik heb heel bewust voor Nestlé gekozen, omdat zij leider wil zijn op het gebied van voeding en gezondheid. Wereldwijd wordt er bij Nestlé veel research & development gedaan. Ik ben vooral geïnteresseerd in het onderzoek en de ontwikkeling van producten voor gezondheid en ziekte. De carrièremogelijkheden hiervoor zijn groot bij Nestlé.”

WAT ZOU U NOG ONDERZOCHT WILLEN ZIEN?
“De effecten van voeding bij de behandeling van kanker. Ik zou het mooi vinden als dit grootschalig wetenschappelijk onderzocht zou worden. Er is relatief veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en kankerpreventie, maar als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van voeding bij kankerpatiënten liggen er genoeg kansen in de toekomst. Ik zou het prachtig vinden als de impact die voeding heeft gehad bij de kankerbehandeling van mijn moeder wetenschappelijk aangetoond zal worden en daarmee andere kankerpatiënten op veel grotere schaal zou kunnen helpen. Daarnaast zal het grootschalig wetenschappelijk aantonen van positieve effecten van voeding op ziekte, de wetgever er hopelijk van overtuigen dat een verbod op communicatie over voedingseffecten bij ziekte een gemiste kans is.”

Reageer op dit artikel