artikel

‘Ik zie ouderen die nooit van eiwitten hebben gehoord’

Voedingswetenschap

De Passie van NAV-lid Elise van Eijnatten, diëtist en onderzoeker: ‘Ik zie ouderen die nooit van eiwitten hebben gehoord’.

‘Ik zie ouderen die nooit van eiwitten hebben gehoord’

HOE BENT U IN DE VOEDINGSWERELD TERECHTGEKOMEN? ‘Ik ben in eerste instantie Voeding en Diëtetiek gaan studeren in Amsterdam, omdat het zo veelzijdig is. Er zijn namelijk veel aspecten in de voeding die me aanspreken, zoals gezondheid, smaak en sociale factoren. Na Amsterdam ben ik de master Voeding en Gezondheid gaan doen aan de Wageningen Universiteit, om meer te weten te komen over waarom we eten, wat we eten en welke effecten voeding heeft op ons lichaam. Ik werk al als klinisch diëtist in Amsterdam UMC, locatie AMC, maar ben kortgeleden ook begonnen als PhD-student aan de Wageningen Universiteit.

WAT HOUDT UW HUIDGE WERK IN? Als klinisch diëtist werk ik onder andere met patiënten met een spierziekte of met kanker. De eersten hebben onder meer moeite met slikken, eetlust en kauwen. Patiënten met gynaecologische kanker die bijvoorbeeld bestraald worden in het bekkengebied, kunnen afvallen, spiermassa verliezen en ondervoed raken, wat negatieve consequenties heeft voor hun behandeling. Wat je vaak ziet bij zo’n zware behandeling, is dat voeding iets is waar mensen zelf dan nog invloed op hebben. Ik help hen zo fit mogelijk te blijven met een dieet dat onder andere bestaat uit voldoende eiwit in combinatie met beweging. Het is mooi om te zien dat patiënten die meer spiermassa hebben, vaker fit genoeg zijn om de behandeling te kunnen doorstaan en dat er minder complicaties optreden. Als PhD-student doe ik onderzoek naar de vertering van melkeiwitten. De proefpersoon drinkt bijvoorbeeld een glas melk en ik kan dan met een MRI kijken naar de vertering in de maag; hoe de eiwitten coaguleren, hoe snel ze de maag verlaten en hoe ze uiteindelijk als aminozuren in het bloed terechtkomen. Met mijn onderzoek hoop ik bij te dragen aan de ontwikkeling van medische producten met eiwitten die beter verteerbaar zijn en gemakkelijker te gebruiken zijn voor spiermassaopbouw.

WAT WILT U NOG ONDERZOCHT ZIEN? Een collega wil onderzoeken of oudere patienten die eigenlijk te zwak zijn voor een behandeling, met de juiste voeding toch een behandeling aan zouden kunnen. Er wordt hier waarschijnlijk een speciale poli voor opgezet met een holistische aanpak. Daarin zal een rol voor onder andere de geriater, oncoloog en diëtist zijn weggelegd. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten hiervan. Ik zou het mooi vinden als de publicatiedruk bij onderzoek iets omlaag gaat, zodat onderzoekers zich meer bezig kunnen houden met de communicatie van de resultaten van onderzoek naar de doelgroep. De invloed van eiwit op de spiermassa bijvoorbeeld, is bij onderzoekers algemeen bekend, maar ik zie veel oudere patiënten op mijn poli die nog nooit van eiwitten hebben gehoord. Ik vind het mooi dat ik met de combinatie van mijn werk als diëtist en onderzoeker kan bijdragen aan het vergroten van de kennis over voeding en tegelijkertijd onderzoek kan vertalen naar praktische tips voor patiënten.’

Reageer op dit artikel