blog

Wat vinden diëtisten van FoodFirstNetwork?

Voedingswetenschap

Wat vinden diëtisten van FoodFirstNetwork?

Jan Dekker, oprichter van life & cooking en 24kitchen, heeft een nieuw online platform voor gezonde leefstijl gelanceerd. In een interview met Voeding Nu gaf hij aan met dit platform diëtisten niet in de weg te zitten, maar juist met ze te willen samenwerken. ‘wij nemen het werk niet over, wij willen mensen stimuleren naar de diëtist te gaan,’ aldus Jan Dekker. Voeding Nu vroeg drie diëtisten naar hun mening over het platform.

Het online platform FoodFirstNetwork (FFN) zal bijdragen aan een gezonder Nederland

In deze rubriek geven diëtisten commentaar op actuele diëtisten-/voedingskwesties. In de media circuleren veel verschillende meningen over voeding en de diëtist, iedereen kan er zijn zegje over doen. Soms zijn voedingsadviezen tegenstrijdig. Wat vindt de diëtist van het online platform voor gezonde leefstijl?

De drie diëtisten die toegang zochten tot het platform zijn in het algemeen van mening dat het vol staat met goed uitgewerkte recepten en informatie gericht op een gezonde leefstijl. Wel plaatsen ze kanttekeningen bij de bijdrage die het platform daadwerkelijk op gedragsverandering zou hebben.

Al is het misschien wel te veel informatie, vertelt diëtiste Ingrid Eijssink, Eigenaresse van het centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording Matoeta.

Veel informatie

Feit is dat er heel veel informatie op de site staat en je zelf bewust moet gaan zoeken. Voor de meer bewustere mensen denk ik dat ze er wel uitkomen. Toch geeft even rondneuzen op de site mij al snel een heel ‘vol’ gevoel: heel veel informatie. En natuurlijk klopt het dat er veel informatie is, want er is veel dat samenkomt als het om het krijgen van een gezond gewicht gaat. Dat is ook goed aan deze aanpak: al die verschillende deskundigen,’ aldus Eijssink.

Sara van Grootel, diëtist bij diëtistenprakijk Vie, sluit hier bij aan. ‘De informatie die ik heb gelezen klinkt goed, maar de bal ligt bij de consument om te kiezen welke informatie je gaat lezen. Ik kan me voorstellen dat je hier actief mee begint als consument, maar niet de motivatie houdt om actief informatie te blijven lezen.’

Puur en gezond koken

Eijssink geeft aan dat recepten buiten haar persoonlijke manier van eten vallen. ‘Voor mensen die meer hulp nodig hebben, is het fijn om een wekelijks een menu te ontvangen met alle recepten. Dat doen ze goed. Ook de uitgangssituatie van puur en gezond koken wordt meegenomen en is er veel variatie.’

Enorme variatie

Tamara Zijm, diëtist en lifestylecoach met een eigen diëtistenpraktijk, haakt hierop in. ‘Als ik naar de menu’s kijk, zie ik dat ze veel verschillende voedingsstoffen bevatten, door de enorme variatie in de maaltijden. Maar ik hoor vaak van mensen dat ze bij weekmenu’s alleen de recepten klaarmaken die lekker, snel en goedkoop zijn. Hierdoor zijn de menu’s al snel niet meer in verhouding. Als de menu’s vereenvoudigd worden, denk ik dat de kans groter is dat mensen de menu’s zullen blijven volgen.’

Voedingswaarde

Verder zetten de diëtisten vraagtekens bij de voedingswaarde van de schema’s. Zo geeft Van Grootel aan verbaasd te zijn geen energiewaarden bij de recepten te vinden, ook niet wanneer zij voor het profiel ‘afvallen’ kiest.

‘Ik lees op het platform dat ervan uitgegaan wordt dat er niet op energiewaarden van voedsel gelet hoeft te worden als je maar verzadigend genoeg eet. Echter, uit werkervaring kan ik zeggen dat het niet zo simpel is. Zo had ik een man in de praktijk die koolhydraatarm at, maar niet afviel. Hij at namelijk te veel worst, kaas en pinda’s.’

Eijssink geeft aan als diëtist niet erg op voedingswaarde gericht te zijn. Toch valt haar ook iets op. ‘Een paar keer rekenen laat mij zien dat een dagmenu rond 1600 kcal uitkomt. Wellicht dat ze dat aanpassen afhankelijk van het profiel dat je invult, zo niet dan kan het te weinig zijn voor sommige mensen.’

Tijd en geld

Diëtiste Zijm geeft aan te schrikken van de weekschema’s. ‘Als ik de schema’s zie denk ik meteen aan hoeveel tijd en geld het kost om de weekmenu’s te gaan volgen. Ik vraag mezelf af hoe ze een gemiddelde Nederlander willen motiveren om zich aan te melden voor dit platform om deze menu’s te gaan volgen.’

Gedragsverandering

Voeding Nu vroeg aan de diëtisten of dit platform daadwerkelijk Nederland gezonder kan gaan maken. Hoe zit het met motivatie en gedragsverandering?

Ingrid Eijssink: ‘Naar mijn idee is gedragsverandering een moeilijk verhaal, zeker als het om  gezondheidsredenen moet. De motivatie van mensen om bij FFN aan een betere gezondheid te werken is mij niet bekend. Die motivatie wordt verder ook niet getoetst op het platform, waardoor de begeleiding ook niet persoonlijk kan worden afgestemd op de motivatie. Ik denk dat juist een persoonlijke aanpak essentieel is bij gedragsverandering, een coach die empathisch is en weet af te stemmen (motiverende gesprekstechniek) op de veranderbehoefte van de cliënt. Hier is geen dialoog met de gebruiker en ik denk daardoor dat mensen het niet volhouden, tenzij ze al enorme motivatie bezitten om gedrag te veranderen.’

Sara van Grootel: ‘Dit platform kan mensen helpen hun leefstijl te verbeteren, al moeten recepten nog wel verbeterd worden qua zout- en verzadigd-vetgehalte. Ook moet het platform niet alleen informatief zijn maar ook helpen met een stappenplan.’

Tamara Zijm: ‘Er is veel informatie terug te vinden waarmee wordt geprobeerd gedragsverandering te stimuleren. Ik denk alleen dat er te veel informatie op de mensen af komt waardoor de gedragsverandering in één keer te groot is waardoor ze snel weer terug zullen vallen in hun oude patroon. Juist de individuele begeleiding van onder andere de diëtisten kan ervoor zorgen dat dit platform een succes wordt.’

‘Ik verwacht niet dat de website op dit moment zal bijdragen aan een gezondere levensstijl. Als mensen zich aanmelden voor het platform komt er te veel informatie om hun af wat afschrikt. Een levensstijl verander je niet in één keer maar dat doe je stapje voor stapje met de juiste begeleiding.’

Rubriek

Voeding nu richt zich in een nieuwe rubriek op actuele kwesties die spelen in voeding/diëtistenland. Veel mensen en beroepsgroepen hebben vaak hun mening al klaar, maar wat denkt de deskundige die ervoor is opgeleid.

De redactie van Voeding Nu wil een pool samenstellen met diëtisten die op reguliere basis hun mening willen geven over actuele voedingskwesties. Voel jij je als diëtist aangesproken, heb jij kennis van zaken en wil jij je ervaringen delen? Meld je dan aan als commentator in deze rubriek. Het levert je bekendheid op en je draagt eraan bij dat de mening van de diëtiste niet wordt ondergesneeuwd.

Stuur een email naar: c.dros@mybusinessmedia.nl

Reageer op dit artikel