nieuws

Flavanolen uit cacao verbeteren cognitieve functies bij ouderen

Voedingswetenschap

Flavanolen uit cacao verbeteren cognitieve functies bij ouderen

De cognitieve functies van ouderen verbeteren significant  na consumptie van een drankje met flavonolen uit cacao.

Dit is een van de resultaten uit de studie Cocoa flavanol consumption improves cognitive function, blood pressure control, and metabolic profile in elderly subjects: the Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) Study—a randomized controlled trial door de Universiteit van L’Aquila, Italië en Mars, Incorporated, dat onlangs gepubliceerd is in the American Journal of Clinical Nutrition (AJCN).

 

Flavanolen drankjes

Voor het onderzoek zijn 90 deelnemers (61-85 jaar), die cognitief gezond zijn, verdeeld over drie groepen. De groepen kregen acht weken lang elke dag een drankje met,  een hoog  (993 mg), een medium  (520 mg) of een laag gehalte aan flavanolen (48 mg).

 

Metingen

Aan het begin en aan het eind van de acht weken werden de cognitieve functies, zoals geheugen en executieve functies van de deelnemers gemeten met onder andere de Mini-Mental State Examination. Beide testdagen werd ook bloed afgenomen en het gewicht en de bloeddruk gemeten.

 

Resultaten

Naast een verbetering van de cognitieve functies bij de groepen die veel of een medium hoeveelheid flavanolen in hun drankjes gekregen hadden, bleek ook de bloeddruk, het bloedglucosegehalte, de insulineresistentie en het cholesterolgehaltes te zijn verbeterd.

 

Oorzaak

Een causaal verband is met dit onderzoek niet aangetoond, maar volgens de onderzoekers geven deze resultaten inzicht in een mogelijke mechanisme in de cognitieve verbetering: ‘Aangezien hersenen sterk zijn gevasculariseerd, kunnen we ook kijken naar veranderingen in de doorbloeding van de hersenen als mogelijke oorzaak van veranderingen in de cognitieve functies’.

 

Lees verder op Voeding Nu online
Rode wijn, chocolade en bessen verlagen de kans op hart en vaatziekten niet

Onderzoek naar flavonoïden Zeven Landen Studie krijgt vervolg

Reageer op dit artikel