nieuws

Gezondheidsaspecten van melk belicht

Voedingswetenschap

Gezondheidsaspecten van melk belicht

Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft de brochure ‘Milk, nutritious by nature’ uitgegeven over de voedings- en gezondheidskundige aspecten van de consumptie van melk en melkproducten.

De brochure is samengesteld door voedingsdeskundigen in opdracht van het European Milk Forum (EMF), een samenwerkingsverband van zuivelorganisaties uit acht Europese landen, waaronder Nederland. De inhoud van de brochure is gebaseerd op 150 wetenschappelijke studies.

 

Botgezondheid

Voor het behoud van de botgezondheid en preventie van osteoporose hebben de voedingsdeskundigen wetenschappelijke onderbouwing gevonden voor de positieve effecten van melk op de botgezondheid. Volgens de brochure is het moeilijk om zonder drie porties melk of melkproducten een voeding samen te stellen die voldoende nutriënten bevat voor de opbouw van de botten en voor het behoud van de botgezondheid.

 

Diabetes

Ook staan in het boekje aanwijzingen van onderzoekers dat melk en melkproducten beschermen tegen diabetes mellitus type 2. ‘Er zijn beschermende associaties vastgesteld voor de consumptie van

zuivel in het algemeen evenals van magere zuivel, kaas en andere gefermenteerde melkproducten. Aangezien het aantal mensen met diabetes type 2 toeneemt in Europa, kan zelfs een klein

beschermend effect van zuivel mogelijk al belangrijke implicaties hebben voor de volksgezondheid,’ aldus de voedingsdeskundigen.

 

Onderwerpen

Andere onderwerpen die in brochure aan bod komen zijn: bloeddruk, gewichtsbehoud, hart- en vaatziekten, colorectale kanker, behoud van spiermassa bij oudere en herstel na inspanning.

 

Digitaal

De brochure is digitaal beschikbaar via www.zuivelengezondheid.nl, of www.milknutritiousbynature.eu

 

Lees verder op Voeding Nu online
Melkonderzoek doet veel stof opwaaien
‘Zuigelingenvoeding op basis van soja even goed als voeding op koemelkbasis’

Reageer op dit artikel