nieuws

Lichte stijging voedselvergiftigingen

Voedingswetenschap

Lichte stijging voedselvergiftigingen

RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) melden een stijging van het aantal uitbraken van voedselvergiftigingen. Ondanks deze stijging is het aantal zieken gelijk gebleven.

Dit blijkt uit het rapport ‘Registratie van voedselinfecties en -vergiftigingen 2013’ van RIVM en NVWA. Bij 290 uitbraken blijkt dat 1.460 mensen ziek werden van een voedselinfectie of -vergiftiging. Omdat voor het eerst de gegevens van beide organisaties in één onderzoek zijn samengevoegd, is duidelijk te zien dat het aantal uitbraken de afgelopen jaren licht is gestegen, terwijl het aantal patiënten min of meer gelijk blijft.

 

Gerookte zalm

Uitzondering is het jaar 2012. In dat jaar werden alleen al 1.149 mensen ziek door een landelijke uitbraak van Salmonella Thompson, die werd veroorzaakt door het eten van besmette gerookte zalm.

 

Hygiëne

Lang niet iedereen die ziek wordt van het eten van voedsel meldt zich bij de huisarts of de NVWA. Het totale aantal zieken door voedselinfectie of -vergiftiging is dus veel hoger dan het aantal geregistreerde meldingen. Naar schatting worden jaarlijks 680.000 mensen in Nederland ziek door het eten van besmet voedsel.

 

Eigen keuken

Veel voedselinfecties ontstaan in de eigen keuken en zijn te voorkomen door meer aandacht te besteden aan voedselveiligheid. Naast hygiënische maatregelen, zoals handenwassen voor etensbereiding, is het belangrijk kruisbesmetting te voorkomen. Dit kan door in de keuken verschillende snijplanken en messen te gebruiken voor rauw en gaar voedsel.

 

‘Populaire’ pathogenen

Net als in voorgaande jaren waren Campylobacter en het norovirus de meest voorkomende verwekkers van voedselgerelateerde ziekteuitbraken. Hoewel beiden evenveel uitbraken veroorzaakten, leidden de uitbraken door het norovirus tot de meeste zieken. Salmonella veroorzaakte beduidend minder uitbraken en zieken dan in voorgaande jaren.

 

Registratie en onderzoek

Het RIVM en de NVWA registreren meldingen van ziektegevallen door voedselinfecties en -vergiftigingen. De NVWA onderzoekt het voedsel en de plaats waar het wordt bereid. Als er sprake is van een uitbraak waarbij meerdere mensen ziek zijn geworden, ondervraagt de GGD de personen die hebben blootgestaan aan besmet voedsel. De GGD-kantoren rapporteren dit aan het RIVM.

 

Lees verder op Voeding Nu online
Mogelijk meer maag-darminfecties door maagzuurremmers
EFSA: Campylobacterbesmettingen afgenomen in 2012

Reageer op dit artikel