nieuws

Onderzoek UMCG en DSM naar voeding en ouder worden

Voedingswetenschap

Onderzoek UMCG en DSM naar voeding en ouder worden

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en onderzoekslaboratoria van DSM gaan onderzoek doen naar de relatie tussen voeding van gezonde mensen en de gezondheid van deze mensen op latere leeftijd.

Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de rol die vitamines en mineralen spelen in de stofwisseling van mensen bij het gezond ouder worden, waardoor uiteindelijk meer ‘personalized healthcare’ ofwel persoonsgerichte preventie en therapie ontwikkeld kan worden.

 

LifeLines

UMCG-onderzoekers gaan van 1.600 deelnemers van 60 tot 75 jaar, uit het 3-generatie bevolkingsonderzoek LifeLines,  de inname van voedingsstoffen en de voedingsstatus vaststellen. Dit doen zij met behulp van vragenlijsten en door het analyseren van de 24-uur urinemonsters en bloedmonsters, die eerder zijn afgenomen voor LifeLines-onderzoek. De combinatie van vragenlijsten en biomaterialen zorgt ervoor dat realistische data worden verkregen.

 

Inzicht

De resultaten moeten inzicht geven in verschillen in de voedingsstatus, effect van tekorten aan voedingsstoffen, en of er een relatie is met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en overgewicht, erfelijke aanleg en omgevingsfactoren.

 

Samenwerkingsrelatie

Het onderzoeksproject komt voort uit een al langer bestaande samenwerkingsrelatie tussen UMCG en DSM. Deze omvat onder meer de opzet van een onderwijsprogramma voor studenten geneeskunde op het gebied van voedingswetenschappen en cosponsorschap van promovendi die bij het UMCG en onderzoekslaboratoria van DSM werkzaam zijn.

 

Lees verder op Voeding Nu online
Nestlé verlengt onderzoek naar voeding van de zwangere vrouw en epigenetica
Meer onderzoek nodig naar sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Reageer op dit artikel