nieuws

Verhoogd risico op diabetes bij nachtdiensten

Voedingswetenschap

Verhoogd risico op diabetes bij nachtdiensten

Vrouwen die in nachtdiensten werken krijgen vaker diabetes dan vrouwen die alleen overdag werken, waarbij het risico hoger is naarmate meer jaren in de nachtdienst gewerkt is. Dit is een van de resultaten van een grootschalig onderzoek onder Afro-Amerikaanse vrouwen in de Verenigde Staten.

Het onderzoek Black Women’s Health Study (BWHS) onderzoekt 28.041 Afro-Amerikaanse vrouwen in de Verenigde Staten die bij aanvang van de studie in 2005 geen diabetes hadden. De resultaten zijn gepubliceerd in in Diabetologia (the journal of the European Association for the Study of Diabetes)

 

Risico

Na correctie voor BMI en leefstijlfactoren, zoals voeding en roken, is het risico om diabetes te krijgen bij vrouwen die meer dan 10 jaar in de nachtdienst werkte 23 procent hoger dan bij vrouwen die nog nooit in een nachtdienst gewerkt hebben. Bij vrouwen die ooit een nachtdienst gedraaid hebben is het risico verhoogd met 12 procent.

 

Leeftijd

Het verband is, volgens de onderzoekers, sterker bij jonge vrouwen dan bij oude vrouwen. Bij vrouwen onder de 50 jaar was het risico met 39 procent verhoogd bij de langste periode nachtdiensten vergeleken met de groep die nooit ’s nachts werkte. Bij oudere vrouwen was dit 17 procent.

 

Betacellen

De onderzoekers weten niet precies wat het achterliggende mechanisme is. Bij onderzoek naar ratten vonden onderzoekers dat verstoring van het dag- en nachtritme tot een verhoogd verlies van betacellen in de alvleesklier leidde. Hierdoor nam de insulineafgifte bij de ratten af en de ontwikkeling van diabetes toe.

 

Lees verder op Voeding Nu online

‘Uv-licht vertraagt gewichtstoename’

Verminderd slaappatroon van invloed op gewicht van kinderen

Reageer op dit artikel