nieuws

Persoonlijke Gezondheidscheck mogelijk goed alternatief

Voedingswetenschap

Persoonlijke Gezondheidscheck mogelijk goed alternatief

De Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC) is het wetenschappelijke antwoord op het versnipperde aanbod van losse, vaak onbetrouwbare gezondheidstesten. Dat vinden de oprichters ervan, negen organisaties, waaronder de Hartstichting, het Nederlands Huisartsen Genootschap en het Diabetesfonds.

‘De PGC is een goed alternatief voor allerlei andere checks en vragenlijsten over de gezondheid’, aldus Marina Senten, afdelingshoofd onderzoekers-professionals-bestuurders van de Hartstichting. Onder het motto: ‘Zelf aan de slag met je gezondheid als het kan, alleen professionele hulp als het moet,’ kunnen Nederlanders vanaf 18 jaar met behulp van de PGC online een persoonlijk gezondheidsrapport aanmaken. Het rapport maakt duidelijk hoe het is gesteld met de gezondheid. 

Nulde lijn

Coenraad van Kalken, oprichter PGC en directeur van NIPED (één van de negen deelnemende organisaties), vertelt: ‘Deze check zit in de nulde lijn, wat betekent dat het voor de professionele zorg zit. De bedoeling is om mensen te stimuleren dat ze zelf aan de slag gaan en wegblijven bij de dokter. Pas als er een hoog risico is, komt de dokter om de hoek kijken.’

 

Onderscheiden

De Persoonlijke Gezondheidscheck onderscheidt zich volgens Van Kalken van andere gezondheidschecks ‘doordat er per individu wordt gekeken naar ziekte-gerelateerde factoren die kunnen voorkomen in ons leven, in plaats van naar één factor. Een gezondheidsrapport is wat mensen willen van zichzelf.’ Senten vult aan: ‘Het rapport is op maat en op wetenschap gebaseerd, dat is heel belangrijk.’

 

Verantwoordelijkheid

Een pilot met de PGC onder bewoners in Leidsche Rijn laat zien dat velen, na het inzicht dat ze krijgen door deelname, zelf aan de slag gaan met hun leefstijl. ‘Dat is precies wat we willen, dat mensen zelf verantwoordelijkheid voor hun gezondheid nemen’, aldus Karolien van den Brekel, huisarts in Leidsche Rijn. Van den Brekel werkte mee aan de ontwikkeling van de PGC.

 

Actie

De negen organisaties zeggen dat mensen vitaler worden en dat de kans op het krijgen van veelvoorkomende chronische ziekten wordt verlaagd als ze actie ondernemen aan de hand van het advies uit het rapport op een manier die past bij de mensen zelf en hun motivatie. 

 

Vergoeding

De basisversie van de PGC is kosteloos. Deelnemers kunnen hun rapport verfijnen met medische modules (labonderzoek/metingen) en aanvullende online modules. Van Kalken: ‘Als mensen bloedonderzoek willen laten doen, kunnen ze dit zelf betalen, want het wordt niet vergoed door de basisverzekering. Wij verwachten dat er wel enige vergoeding kan komen, want bedrijven, verzekeraars en gemeenten hebben ook belang van de gezondheidscheck.’

 

Overweldigend

‘Vandaag hebben we meer dan 1 miljoen sitebezoekers gehad om zich aan te melden voor de gezondheidscheck. De belangstelling is overweldigend,’ Coenraad van Kalken.  

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gezondheidsvaardigheden van belang bij chronische ziekte

Reageer op dit artikel