nieuws

Proefdieronderzoek: ’Resveratrol tegen geheugenverlies’

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: ’Resveratrol tegen geheugenverlies’

Onderzoek bij proefdieren laat zien dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals rode druiven en pinda’s, mogelijk helpen bij het voorkomen van leeftijd gerelateerd geheugenverlies, concludeert  professor Ashok K. Shetty van de Texas A&M Health Science Center College of Medicine.

Ashok K. Shetty heeft samen met haar team onderzoek gedaan naar de mogelijke voordelen van resveratrol, een antioxidant in het vel van rode druiven, rode wijn, pinda’s en verschillende bessen. Het onderzoek laat zien dat een behandeling met resveratrol voordelen biedt voor het leervermogen, de geheugencapaciteit en de stemming van ratten.

Ratten

Het onderzoek is uitgevoerd bij 2 groepen mannelijke ratten van middelbare leeftijd met een soortgelijk geheugencapaciteit en hetzelfde vermogen om te leren. De ene groep ratten werd 4 weken lang met resveratrol behandeld en de andere controle groep kreeg geen resveratrol. 

 

Leervermogen

Het leervermogen van de ratten die geen resveratrol hadden gekregen bleef gelijk, maar de geheugencapaciteit nam tussen 22 en 25 maanden aanzienlijk af. Daarentegen nam zowel het leervermogen en de geheugencapaciteit toe van de ratten die behandeld werden met resveratrol.

 

Groei neuronen

De neurogenese, de groei en ontwikkeling van neuronen, verdubbelde bij de ratten die resveratrol hadden gekregen in vergelijking met de ratten in de controlegroep. Ook werd bij de ratten die behandeld werden met reservatrol een significant verbeterde microvasculatuur gemeten, wat betekent dat er een betere doorbloeding was en dat de mate van chronische ontsteking in het hippocampus-gebied in de hersenen lager was.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Onderzoek UMCG en DSM naar voeding en ouder worden

Reageer op dit artikel