nieuws

Verhoogde BMI vergroot risico op complicaties bij diabetes

Voedingswetenschap

Verhoogde BMI vergroot risico op complicaties bij diabetes

Een hogere BMI kan leiden tot een verhoogd risico op complicaties bij diabetes mellitus. Dit blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in Southern Medical Journal.

De data die gebruikt zijn voor dit onderzoek waren afkomstig uit de Medicare Current Beneficiary Survey (MCBS) van 1991-2010. Onderzoekers pasten het zogeheten Cox model toe om de relatie tussen een verhoogde BMI te beoordelen vanaf het eerste MCBS-interview en de tijd tot de diagnose diabetes mellitus, complicaties en insuline afhankelijkheid. Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 145.000 65-plussers, die daarvoor niet gediagnostiseerd waren met diabetes mellitus en niet ingeschreven waren bij Medicare Advantage. 

Verhoogd BMI

De deelnemers met diabetes mellitus en een verhoogd BMI (25-30) hadden een groter risico op het krijgen van complicaties.

Bij vrouwen werd overgewicht significant gerelateerd aan een hoger risico op het krijgen van cardiovasculaire, cerebrovasculaire en niercomplicaties. Daarentegen bleek overgewicht bij mannen niet significant geassocieerd te zijn met een hoger risico op diabetes- complicaties.

 

Complicaties

De associatie tussen zowel overgewicht en het risico op complicaties was voor mannen en vrouwen sterker bij een verdere stijging van de BMI (>30).

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nieuwe NDF voedingsrichtlijn diabetes

Reageer op dit artikel