nieuws

‘Fastfood-verbod’ had geen invloed op gezondheid in Los Angeles

Voedingswetenschap

‘Fastfood-verbod’ had geen invloed op gezondheid in Los Angeles

Het fastfood-verbod van 2008 in een aantal van de armste wijken in Zuid-Los Angeles (VS), is niet geassocieerd met verbeteringen in de gezondheid of het gewicht van de bewoners. Zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van North Carolina dat is gepubliceerd in Social Science & Medicine.

Het fastfood-verbod moest de opening of verbouwing van bepaalde standalone restaurants in Los Angeles beperken. Het was een poging om in een gebied van 700.000 inwoners bij te dragen aan de gezondheidssituatie en/of obesitas te verminderen.

 

Gegevensverzameling

De onderzoekers volgden de opening van fastfoodketens door te kijken naar de gegevens van vergunningen. Ook gebruikten ze gegevens van California Health Interview van de jaren 2007, 2009, 2011 en 2012 om inzicht te krijgen in het voedingspatroon en het lichaamsgewicht van de inwoners in het onderzochte gebied. Lengte en lichaamsgewicht rapporteerden de inwoners zelf. 

 

Gezondheid en gewicht

De gegevens van de interventiegroep (een groep die leeft in het gebied van het fastfood-verbod) werden vergeleken met een controlegroep (een groep die niet leeft in een gebied met een fastfood-verbod). Er werden geen verschillen in gezondheid en gewicht gevonden.

Opvallend was wel dat het aantal mensen met obesitas in de interventiegroep juist toenam.

 

Nieuwe restaurants

In het interventiegebied openden meer kleinere restaurants en in het controlegebied grotere restaurants. Nieuwe fastfoodketens werden in hetzelfde tempo geopend in beide gebieden.

 

Voorlichting

Woordvoerder Ariel Savransky van de American Council on Science and Health becommentarieerde het onderzoek. In plaats van regelgeving gericht op het verbod van bepaalde voedingsmiddelen of restaurants, vindt Savransky dat de focus moet liggen op voorlichting. Deze zou gericht moeten zijn op het belang van een gevarieerde voeding met aandacht voor portiegrootte (vooral wanneer mensen uit eten gaan) en op het belang van fysieke activiteit.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Ziekenhuis in Engeland verlengt huurcontact met Burger King niet

Reageer op dit artikel