nieuws

Franse wet tegen ondervoed model

Voedingswetenschap

Franse wet tegen ondervoed model

De Franse regering wil dat er geen ondervoede modellen meer worden gebruikt in advertenties en op de catwalk. Zo meldt het Franse blad Dauphiné Libéré.

Ondervoede Franse modellen zijn niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor jonge Franse meisjes. De modellen geven hen een onrealistisch ideaalbeeld van het vrouwelijke lichaam.

 

Wetsvoorstel

De Franse regering presenteert een wetsvoorstel dat het gebruik van ondervoede modellen in advertenties en op de catwalk te verbieden. Op 31 maart legt zij dit voor aan het parlement.

 

Strafbaar

Het wetsvoorstel verbiedt het inhuren van ‘extreem dunne modellen waarbij het gewicht mogelijk een gevaar voor de gezondheid vormt.’ Modellenbureaus worden mogelijk verplicht om naar een medische verklaring en het BMI van modellen te vragen. Wanneer het bureau de wet overtreedt, riskeert het een geldboete van maximaal 75 duizend euro en zes maanden gevangenisstraf. Ook het ‘ophemelen van excessieve dunheid’ wordt mogelijk strafbaar.

 

Wet tegen ‘te dunne modellen’

Frankrijk is niet het eerste land dat een wet tegen ‘te dunne modellen’ invoert. In Italië, Spanje en Israël bestaat deze wet al.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Groot deel van de Nederlandse vrouwen voelt druk om slank te zijn

Reageer op dit artikel