nieuws

Groei-monitorprogramma kan helpen om coeliakie eerder te ontdekken

Voedingswetenschap

Groei-monitorprogramma kan helpen om coeliakie eerder te ontdekken

Door een groei-monitorprogramma kan coeliakie bij kinderen in een eerder stadium worden ontdekt, dan met de nu gangbare diagnose. Dit kan worden bereikt door een combinatie van vijf verschillende parameters, zo blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd op de website JAMA Pediactrics.

Het doel van de studie was om nieuwe evidence-based afkapwaarden te vinden bij de screening van groeistoornissen en deze te testen bij het screenen van kinderen met coeliakie. Het was al bekend dat de groei bij de meeste kinderen met coeliakie achterblijft. 

 

Parameters

Vijf groei-parameters, die zijn afgeleid van een referentiepopulatie van  51.332 gezonde kinderen in de leeftijd van 0 tot 20 jaar, werden ontwikkeld. De parameters werden ook getest bij 177 kinderen met coeliakie. De test werd gedaan door het analyseren van de groei vanaf de geboorte tot de diagnose coeliakie. De kinderen waren in de leeftijd van 1 tot 16 jaar.

 

Combinatie

 

De parameters die gebruikt zijn voor het onderzoek zijn: lengte-standaarddeviatiescore, de gemiddelde BMI standaarddeviatie score van de populatie, de afstand naar de streeflengte, verandering in lengte-standaarddeviatiescore en verandering in BMI standaarddeviatiescore. De vijf parameters in combinatie werken beter dan afzonderlijk gebruikt, aldus de onderzoekers.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Grootste deel Amerikanen denkt dat glutenvrij eten gezond is

Reageer op dit artikel