nieuws

‘Groenten grootste bron van infecties’

Voedingswetenschap

‘Groenten grootste bron van infecties’

Vaak worden vlees en gevogelte gezien als de grootste bron van voedselinfecties of -vergiftiging. Maar uit een rapport van de Centrers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Interagency Food Safety Analytics Collaboration blijkt dat groente tussen 1998 en 2012 in Amerika heeft gezorgd voor de meeste aan voedsel gerelateerde ziekten in vergelijking met het ontstaan van ziekten door andere voedingsmiddelen.

Het CDC en de Interagency Food Safety Analytics Collabortation analyseerde ongeveer 700 uitbraken van ziekten die waren veroorzaakt door Salmonella, Escherichia coli (E-coli), Camplylobacter of Listeria. 

 

Ziekte

Uit het verslag blijkt dat groenten verantwoordelijk waren voor de grootste aantal ziekten, de meeste waren te wijten aan Salmonella en E. coli. Ziekte door gevogelte werd bijna altijd veroorzaakt door Salmonella. Ziekte door rund- en varkensvlees werd meestal veroorzaakt door Salmonella. Verder kwam E.coli ook vaak voor in rundvlees.

 

Zorgvuldigheid

Ruth Kava, senior Nutrition Fellow bij American Council on Science and Health (ACSH), geeft aan dat ziekte veroorzaakt door voedsel ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Met name voor jonge en oude mensen en voor mensen met schade aan het immuunsysteem. Kava geeft ook aan dat het niet moeilijk is om deze ziekten te voorkomen. Het belangrijkste is om zorgvuldig om te gaan met het bereiden van voedsel, vooral met de rauwe producten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Lichte stijging voedselvergiftigingen

Reageer op dit artikel