nieuws

Liraglutide bij overgewicht zorgt voor meer gewichtsverlies

Voedingswetenschap

Liraglutide bij overgewicht zorgt voor meer gewichtsverlies

Patiënten met overgewicht of obesitas die 3,0 mg liraglutide krijgen in combinatie met minder calorieën en meer fysieke inspanning, hebben meer dan twee keer zoveel kans om 5-10% lichaamsgewicht te verliezen dan degenen die geen liraglutide krijgen.

Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepresenteerd op een jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society.

Bloedglucose verlagen

Hoofdauteur van het onderzoek, Patrick M. O’Neil en zijn collega’s voerden gedurende 56 weken een dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek uit om de effectiviteit van liraglutide te onderzoeken. Liraglutide is een medicijn dat de bloedglucose verlaagt.

 

Minder calorieën en meer lichaamsbeweging

2487 deelnemers met overgewicht of obesitas kregen, naast een dieet met minder calorieën en meer lichaamsbeweging, 3,0 mg liraglutide toegediend. Een groep van 1244 participanten ontving in plaats van liraglutide een placebo. Voor de rest bleef alles hetzelfde.

De gemiddelde leeftijd van de onderzoekdeelnemers was 45 jaar. 79% van hen was vrouw en 21% man.

 

Responders

Deelnemers die na 56 weken 5% of meer aan lichaamsgewicht verloren, werden ‘responders’ genoemd.  Bij de liraglutide-groep was 63,2% van de deelnemers responder. Bij de placebogroep bedroeg dit percentage 27,1%. Ook daalde de nuchtere plasmaglucose het meeste in de liraglutide-groep van de responders, gevolgd door de niet-responders in de liraglutide groep. De tailleomtrek en systolische bloeddruk daalde het meest bij de responders in de liraglutide-groep, gevolgd door de responders in de placebogroep.

 

Goedkeuring

De Amerikaanse Food and Drug Administratie (FDA) heeft goedkeurig gegeven om bij de behandeling van obesitas 3,0 mg liraglutide als aanvulling te gebruiken bij een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging.  

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Verhoogde BMI vergroot risico op complicaties bij diabetes

Reageer op dit artikel