nieuws

Meer light frisdrank leidt mogelijk tot grotere buikomvang bij ouderen

Voedingswetenschap

Meer light frisdrank leidt mogelijk tot grotere buikomvang bij ouderen

Een hogere consumptie van light frisdrank is geassocieerd met toenemende abdominale obesitas bij Amerikanen van 65 jaar en ouder. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Geriatrics Society.

Het onderzoek evalueerde de mogelijke relatie tussen de consumptie van light frisdrank en een toenemende buikomvang bij 749 Mexicaans-Amerikaanse en Europees-Amerikaanse personen van 65 jaar en ouder. Het  werd uitgevoerd van 1992 tot 2004.

 

Metingen

De buikomvang, de lengte en het gewicht van de deelnemers werden aan het begin van de studie en drie keer tussentijds gemeten. De inname van light frisdrank inname werd bepaald uit zelfrapportage.

 

Light frisdrank en buikomvang

De onderzoekers concluderen dat wanneer het gebruik van light frisdrank toeneemt, ook de buikomvang toeneemt na 12 jaar.  Bij niet-gebruikers van frisdrank nam de buikomvang 2 centimeter (cm), bij incidentele gebruikers 4,6 cm en bij gebruikers  nam de buikomvang 4,6 cm toe.

 

Twijfelachtig

Volgens Ruth Kava, Senior Nutrition Fellow bij American Council on Science and Health, kan door deze observationele studie niet de conclusie worden getrokken dat light frisdranken obesitas veroorzaken.

Zo vindt Kava het onduidelijk of de verminderde calorie-inname, door het gebruik van light frisdranken, is gecompenseerd door het eten van meer voedsel.  Ook kunnen de zelf gerapporteerde gegevens onbetrouwbaar zijn.

Verder vertelt Kava dat er geen  hypothese bestaat die kan uitleggen hoe light frisdranken via een biologisch mechanisme mogelijk gewichtstoename bevorderen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Ouders beter informeren over suikerhoudende dranken’

Reageer op dit artikel