nieuws

Minder kans op beroerte bij combinatie medicijn en foliumzuur

Voedingswetenschap

Minder kans op beroerte bij combinatie medicijn en foliumzuur

Volwassen Chinezen met hypertensie hebben bij een gecombineerd gebruik van een hoeveelheid foliumzuur en enalapril (een medicijn tegen een te hoge bloeddruk) een significante verminderde kans op het krijgen van een beroerte. Dit in vergelijking met het gebruik van alleen enalapril.

Dit blijkt uit onderzoek van de Peking University First Hospital dat online is gepubliceerd.

Aan de gerandomiseerde, dubbelblinde klinische studie die bijna vijf jaar duurde, deden 20702 Chinese volwassenen mee. De deelnemers hadden geen voorgeschiedenis van een beroerte of een hartinfarct.

 

Enalapril (en foliumzuur)

10348 deelnemers werden willekeurig gekozen en kregen dagelijks dubbelblind een pil met de combinatie van 10 mg enalapril en 0,8 mg foliumzuur. 10354 willekeurig gekozen deelnemers kregen een pil met alleen 10 mg enalapril.

 

Significant

Na 4,5 jaar had de groep met enalapril en foliumzuur, vergeleken met de groep die alleen een pil met enalapril nam, een significant verminderde kans op een eerste beroerte: 2,7% tegen 3,4%; en een significant verminderde kans op een eerste ischemische beroerte: 2,2% tegen 2,8%. Ook liet de combinatie een significant verminderde kans op cardiovasculaire dood, hartinfarct en beroerte zien: 3,1% tegen 3,9%.

 

Bijwerkingen

Er zijn geen significante verschillen gevonden tussen de twee behandelingsgroepen in de frequentie van bijwerkingen en de kans op het krijgen van een hersenbloeding.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Veel kindervitamines te hoog gedoseerd

Reageer op dit artikel